Légzőszerv téma

Mi okozza a dióallergia kialakulását?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - 2021-12-24 20:36
Allergia
A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

Asztmával küzd? Kövesse az akciótervet!

Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - 2020-03-18 03:06
Az asztma akcióterv szükséges ahhoz, hogy az asztmás beteg megfelelően kontrollálja a betegségét. Szerepel benne a mindennapok során alkalmazandó fenntartó kezelés, és annak leírása is, hogy mit tegyünk, ha a tüneteink rosszabbodnak. Az asztma akciótervet a betegség diagnózisát követően a kezelőorvos egyezteti a beteggel, az ott megbeszélteket aztán a mindennapok során betartva a betegek képesek kézben tartani egészségüket.

A sóinhalálást már Hippokratész is ajánlotta

Több mint TestŐr - 2019-05-27 11:04
Hippokratész már alkalmazta az ősrégi módszert. Sós víz forralásából lélegezte be a sós gőzt. Krónikus légzőszervi zavarok, asztma, hörghurut esetén vagy immunrendszer erősítésére sókristályok belégzését már évtizedek óta használják. A sónak fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságai vannak. A baktériumok és vírusok egyik bejutási helye a szervezetbe az orrlyukak vagy a száj/torok területe. Egy globális járványnál szinte elkerülhetetlen, hogy kontaktusba kerüljünk ezekkel a fertőző vírusokkal/baktériumokkal, még ha elővigyázatosak is vagyunk. A mai embernek sajnos nincs sok ideje sóbarlangba járni, ezért sokan megoldásként a hordozható sóinhalátorokat választják.

A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2018-06-20 17:25
Hörgők
A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

Hogyan kezelhető hatékonyan az asztma?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-09-25 20:16

Az asztma a tüdőbe vezető főbb légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. Normál esetben a hörgő körüli izmok elernyedtek, vékonyak, amely lehetővé teszi az akadálytalan légáramlást. Asztma esetén a simaizomzat felszaporodik, és a tüdőben található sejtek fölös mennyiségben termelnek nyákot, ezáltal tovább fokozva a légutak szűkületét.

A kiváltó okok közé sorolható a légszennyezés, az erőteljes szagok, a légúti fertőzések, a hideg levegő, a stressz vagy a fizikai terhelés, de előidézhetik élelmiszerek, gyógyszerek, egyéb betegségek, allergének, füst vagy akár csótányok és a poratka is.

Teendő asztmás roham esetén:

  • Kövesse az orvosával előre egyeztetett akciótervet!
  • Vegye be azokat a gyógyszereket, amelyeket kezelőorvosa írt elő roham idejére.
  • Ha úgy érzi, hogy rosszabbodik az állapota, hívja a mentőket!

Az asztma gyógyszeres kezeléssel, valamint az alábbiak betartásával kezelhető:

  • Szokjon le a dohányzásról!
  • Takarítson gyakrabban!
  • Sportoljon rendszeresen!
  • Figyeljen az egészséges táplálkozásra!
  • Oltassa be magát, hogy elkerülje a légúti megbetegedéseket az őszi-téli időszakban!
  • Kerülje a provokáló tényezőket!

Gyorstesztünk segítségével megtudhatja, mennyire esélyes, hogy Önnek asztmája van: Asztma teszt

Vulkáni hamu - Az ÁNTSZ tanácsai

Független Hírügynökség - 2010-04-22 21:41
Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet: a vulkáni hamu szembe kerülve a szemcsék durva felülete miatt irritálhatja és horzsolhatja a szaruhártyát, kötőhártya-gyulladás, égő szem, fényérzékenység, idegentest-érzés, viszkető érzés léphet fel.