Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban

Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos. Akkor még teljesen jól volt minden tekintetben, igazából ártatlannak tünő nyaki nyirókcsomó megnagyobbodás és visszatérő hőemelkedés miatt indultak a kivizsgálások. Sajnos hamar kiderült, hogy tüdődaganat az okozója, amely a jobb lenenyből indul. Egyből sajnos 4.stádiumot határoztak meg, mert a betegség szétterjedt nagymértékben a nyirokcsomókban és az agyban is több góc volt, mellettük pedig vizenyő is. Kemoterápiával és sugárral kezelték tavaly télen, amelyre a daganat jól reagált, az agyban eltűnt a vizenyő és visszahúzódott minden. A tüdőben viszont volt ami eltünt, de lettek többek is pluszban és azóta már mindkét lebenyben jelen van. Az általános állapot nagyot rosszabodott ezévben, ugyanis február elején mélyvénás trombózist kapott a beteg, rá pár hétre pedig tüdőembóliát is-utóbbi jelenleg is ugyanúgy megvan sajnos. Ezek következtében pediga az állapot nagyot romlott, fizikálisan teljesen legyengült, nehezen mozog, már csak ülve tud pl fürödni is, 10 méter a maximum amit meg tud tenni aztán azonnal le kell ülnie. Étvágya változó, de nem a legjobb, szájíze nagyon rossz, és természetesen köhög. De azt hiszem ez mind elviselhető lenne ha nem lenne egy óriási kiterjedt duzzadt, szó szerint kőkemény, szinte páncél-vagy álarcszerű terült a nyak bal oldalán, kipirosodott bőrrel, 3x-ra nőve, egészen a koponya hátsó részéről a bal mellkas felső szakaszáig, végig a nyak bal oldalán. Borzasztó látvány is, és rettenetesen rossz érzés a betegnek. A fejet nem tudja szinte semmilyen irányba mozdítani, fáj neki és magát a fejet/nyakat csak fekvő helyzetben tudja huzamos ideig “tartani”, mert alig birjak el az izmok a fejét/nyakát ha ülni vagy állni kell. Annyira sajnálom őt emiatt, és nagyon szeretném azt hallani valakitől hogy ezen tudnak segíteni. Műtét ha jól tudjuk nem jöhet szóba mert hónapokkal ezelőtt azt mondták hogy annyira beszőtte az izmokat, szerveket, hoy nem lehet műteni. De akkor miért nem sugarazzák? Sajnos leleteket nem tudok feltölteni a dologról, de nagyon nagyon súlyos a helyzet. Mintha be lenne betonozva a beteg nyaka. A bal kezéből már megy ki az erő is, és a hangja is mintha mélyebb lenne. Egy orvos talán azt mondta hohy ez nem fogja őt megfolytani, de én kételkedem ebben. Olyan ijesztő, és megrednítő ami neki ott van, hogy másra sem tudok/tudunk lassan gondolni hogy bárcsak lehetne rajta segiteni. A kezelőorvos annyit mond hogy ez a rák, és hogy csak a kemo-ban bizhat. De nincs valami enyhitő mutet, ami legalabb gyengitene a kellemetlenségen? Azt mondták nekünk hogy ne kenegessük, és ne borogassuk. Tényleg nem tehetünk érte semmit?

Dr. Baki Márta válasza izom beszűrtség témában

Tisztelt Levélíró!

A levelében említett klinikai tünetek valóban elég rosszak, s valószínű, hogy a nyaki duzzanatot, a nyaki nyirokcsomók daganatos áttétei és a mellette felszaporodó nyirokpangás okozhatja. Amint a levelében említette, az izmokat (a nyakon lévő?) is beszőtte a daganat. Lehetséges, hogy ez lefelé is és a belső szervek felé is terjed, ami a rekedtséget és a felkar erejének csökkenését okozhatja. Valószínű, hogy elég kiterjedt a folyamat, s talán nincs olyan része, ami sugárkezeléssel csökkenthető lenne. Levele alapján nagy területet foglalt el a daganat, s nem nagyon lehetne olyan pozíciót találni, a sugárterápia helyének, ami csak a betegség kiterjedését csökkentené, de a környező szerveket nem károsítaná. Ennek megfelelően valóban a további kezelés – kemoterápia hatásától várható valamilyen javulás. Ezen kívül esetleg a tüneteket lehet csökkenteni: fájdalom-, köhögés csillapítás, stb…., amit a kezelő orvossal lehet egyeztetni. A duzzanat csökkentésére esetleg még kortikoszteroid is adható, ha a kezelő orvos úgy látja.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. június 05., 22:09; Megválaszolva: 2022. június 06., 06:33
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény