Felfedezés téma

Magyar tudósok kapták az Agy-díjat

MTI

Három magyar idegtudós, Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kapta megosztva az egymillió euró összdíjazású "Agy-díjat" a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért - jelentette be pénteken a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.

Egy gombától "lopták" egyedi génjüket a levéltetvek

MTI

Egy új genetikai felfedezés szerint állat szerzett gént gombától. A levéltetvek évmilliókkal ezelőtt, evolúciójuk során jutottak így hozzá egy, csak rájuk jellemző génhez.

Az orvosok is tévedhetnek

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Sok nagyszerű orvosi találmányról, gyógyszerről bizonyosodott be évtizedek alatt, hogy bizonyos esetekben életmentő lehet, felesleges alkalmazásuk azonban káros vagy legalábbis hatástalan.

Lüktető egérszívizmot hoztak létre

MTI

Lüktető egérszívizmot növesztettek laboratóriumban amerikai kutatók. Mivel az emlősök szíve igen hasonló, a kutatók úgy vélik, hamarosan elkészülhet a tanulmány humán változata is.

Közzétették az első részletes epigenom térképet

MTI

Leírták a DNS-lánc fölötti hálózatot, amely eldönti, éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban.

Megalkották a DNS háromdimenziós modelljét

MTI

Ezzel sikerült rájönniük, hogyan fér be a két méter hosszú DNS-lánc az egyszázad milliméter átmérőjű sejtmagba.

Megváltozik az agyuk a zsonglőröknek

Független Hírügynökség

A zsonglőrködés elsajátítása megváltoztatja az agy szerkezetét, módosítva a fehérállományt, amely az agy különböző területei közötti kommunikációt biztosítja.

Újabb szívőssejtet találtak

Független Hírügynökség

Bostoni kutatók újabb őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek szívizomsejteké alakulni. Ezek az őssejtek a szívburok belső felszínén találhatók, és idővel talán fel lehet őket használni a károsodott szívszövetek regenerálására.