• Felfedezés téma

    MTI
    Új, minden kezelésnek ellenálló gonorrhea kórokozók megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).
    MTI
    Három magyar idegtudós, Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kapta megosztva az egymillió euró összdíjazású "Agy-díjat" a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért - jelentette be pénteken a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.
    MTI
    Egy új genetikai felfedezés szerint állat szerzett gént gombától. A levéltetvek évmilliókkal ezelőtt, evolúciójuk során jutottak így hozzá egy, csak rájuk jellemző génhez.
    WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
    Sok nagyszerű orvosi találmányról, gyógyszerről bizonyosodott be évtizedek alatt, hogy bizonyos esetekben életmentő lehet, felesleges alkalmazásuk azonban káros vagy legalábbis hatástalan.
    MTI
    Lüktető egérszívizmot növesztettek laboratóriumban amerikai kutatók. Mivel az emlősök szíve igen hasonló, a kutatók úgy vélik, hamarosan elkészülhet a tanulmány humán változata is.
    MTI
    Leírták a DNS-lánc fölötti hálózatot, amely eldönti, éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban.
    MTI
    Ezzel sikerült rájönniük, hogyan fér be a két méter hosszú DNS-lánc az egyszázad milliméter átmérőjű sejtmagba.
    Független Hírügynökség
    A zsonglőrködés elsajátítása megváltoztatja az agy szerkezetét, módosítva a fehérállományt, amely az agy különböző területei közötti kommunikációt biztosítja.
    Független Hírügynökség
    Bostoni kutatók újabb őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek szívizomsejteké alakulni. Ezek az őssejtek a szívburok belső felszínén találhatók, és idővel talán fel lehet őket használni a károsodott szívszövetek regenerálására.