Felelősség téma

Tévhit, hogy a COVID-oltásért ne vállalná senki a felelősséget

WEBBeteg.hu - Dr. Barcsai Tímea jogász, Sztankó Péter főszerkesztő

A koronavírus elleni védőoltás iránt bizalmatlanok gyakran teszik fel a kérdést, hogy vajon ki viseli a felelősséget az oltás esetleges szövődményeiért. A kérdés - kérdésként - teljesen jogos, azonban állításként (miszerint senki sem vállalja) nem helytálló. Ahogy minden egyéb termék esetében, itt is rendezett a kártérítési felelősség kérdése.

Tudatosan a rák ellen

Debreceni Egyetem

Évente csaknem százezerrel nő a daganatos betegek száma hazánkban. Az egyén felelősségére is figyelmeztet a nemzeti rákellenes nap.

Új uniós előírások vonatkoznak a kozmetikumokra

MTI

Csütörtökön életbe lépett az EU 2009-ben elfogadott, új, kozmetikumokra vonatkozó irányelve, hogy a fogkrémtől a naptejeken keresztül a sminkkellékekig biztonságosabbá váljanak a kozmetikai termékek az Európai Unióban.

Egy közülünk - Aláírásgyűjtés az emberi élet védelmében

MTI

Neves művészek is csatlakoztak aláírásukkal az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik.

Nem jogerős - Pénzbüntetés a mentőben meghalt beteg ügyében

Független Hírügynökség

A tárgyalás során az orvosszakértői véleményekből kiderült, hogy a férfi halála és a doktornő döntése között nincs összefüggés, a férfi mindenképpen meghalt volna.

H1N1 oltás: keresik a felelőst

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Tovább folytatódik a „pandémia polémia”, az oltóorvosok körében egyre nagyobb a bizonytalanság amiatt, hogy mindmáig nem tudni, ki tehető felelőssé a H1N1 elleni vakcina esetleges későbbi szövődményeiért.

Új influenza - ki felelhet a vakcina okozta esetleges szövődményekért?

MTI

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nincs meggyőződve arról, hogy helyes és járható út egy magánjogi szerződés orvos általi elkészítése és aláíratása a beteggel, de az oltással kapcsolatos termékfelelősség kérdését rendezni kell.