• Borderline és felelősség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr!
        Néhány éve diagnosztizálták nálam a borderline személyiségzavart. Persze nem igazán akartam elfogadni, évekig harcoltam ellene, ezzel megnehezítve a saját életemet is. Végül is kb. öt különböző orvos diagnosztizálta ugyanazt, így tetszik, nem tetszik, kénytelen voltam beletörődni. Azóta sok minden egyszerűbb lett, de idáig nem volt sima az út. Nem állítom, hogy tipikusak lennének a tüneteim. Szerencsésnek mondhatom magam. Nincsenek szenvedély betegségeim. Nem iszok, nem dohányzok, nem eszek kórosan sokat, nem zabálom a csokoládét, és nem élek nyugtatókon. Ez utóbbi saját döntésem, mert a kezelőorvosom ész nélkül tömte belém, és megelégeltem. Néha biztos könnyebb lenne bedobni egy pirulát, de igyekszem másképp megoldani a gondjaimat. Sajnos ez nem megy mindenben ilyen jól. Pl. nagyon sok hibát követtem el az anyagiak kezelésében, aminek most természetesen vállalnom kell a következményeit. Több kérdéseim egyike pl. erre vonatkozik. Mennyire vonható felelőségre egy borderline a tetteiért? Túl azon hogy természetesen vissza kell fizetnem adósságom, és ami alól nem akarok kibújni, követelhetnek -e rajtam kártérítéseket, egyébb költségeket? A jogi kérdésekbe nem akarok belefolyni, mert természetesen erre nem Önnek kell válaszolni. Engem az orvosi része érdekel. A problémát az okozza, hogy én nem megfelelően költekeztem. Képtelen voltam az anyagiakat normálisan kezelni. Akkor úgy láttam, helyes amit teszek. Most viszont az derül ki, hogy semmi ráció nem volt az elképzeléseimben. Mindent ami ezzel kapcsolatos, teljesen irreálisan láttam. A betegségem tekintetében egyébként is igen nehéz időszakot éltem meg, ez a szexuális és emberi kapcsolataimban is megmutatkozott. Mennyi a valószínűsége annak, hogy a borderline személyiség zavar negatívan befolyásolta a valóságérzetemet, így a döntéseim realitását, és ezért csak részben vagyok felelősségre vonható a következményekért? Mit tehetünk mi a párommal, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő? Lehetséges, hogy emiatt valakit mondjuk gyámság alá kell vonni? Ha irreális döntéseket hozok, az tulajdonképpen beszámíthatatlanságnak számít? Vagy ebben a kérdésben is vannak fokozatok?
        Egy másik kérdés. Azt olvastam, és mondták is, hogy a borderline csak nagyon nehezen kezelhető, vagy egyáltalán nem. Ha ige, akkor a pszichoterápia a leg célravezetőbb. Én évek óta szedek antidepresszánst, minimális adagban. Nem állítom, hogy teljesen stabil vagyok, de nincsenek vészes mélypontok. Pl. évek óta nem akartam már meghallni azért, mert hú de milyen rossz az élet. Én nagyon szeretnék javítani az állapotomon, nm em csak magam miatt, hanem a családom miatt is. De itt ahol lakom, még nem találtam erre megoldást. Egy ideig jártam Fehérvárra a szakrendelőbe, de hoztak egy rendeletet, miszerint egy beteg csak 3 hónapig, és max. alkalmanként 15 perces terápiára járhat. Mivel családom, és kicsi gyermekem van, én nem tudom megoldani, hogy befeküdjek egy szanatóriumba hetekre, hónapokra. Igencsak a létminimum alatt evickélünk, így magánpszichológust nem tudok fizetni. Az én esetemben mi lehet a megoldás? Hogyan juthatok segítséghez? Ki az, aki érdemben tud segíteni az állapotom javításában, elfogadásában, kezelésében nem csak nekem, hanem a páromnak is? Hiszen pontosan tudom, hogy mennyire nehéz lehet neki ezt kezelni, mint egyszerű embernek. Nem tanult pszichoterápiát, sem pszichológiát, ő csak belecsöppent az egészbe. És nekünk fel kell nevelnünk a gyerekeinket is anélkül, hogy nagyobb kárt tennénk a személyiségükben! Lehetséges pl. levelezés útján pszichoterápiát tartani? Ha nem, milyen megoldások létezhetnek még?
        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a borderline személyiségzavar témában

        Kedves Kérdező!

        A borderline személyiségzavar önmagában nem indokolja a gyámság alá helyezést. Személyiségzavarban egyébként büntetőjogi felelősség alól akkor mentesülhet az illető, ha az igazságügyi elmeszakértő vizsgálata folyamán azt állapítja meg, hogy a zavar olyan súlyos mértékű, hogy az elmebetegséggel egyenértékű. Ehhez mindenképpen szükség van az illetőnél ilyen jellegű vizsgálatra, általánosságban nem lehet nyilatkozni erről.

        A borderline személyiségzavar kezelése valóban a hosszú távú pszichoterápia. Gyógyszeres (pl.: antidepresszáns) kezelésre akkor van szükség, ha az illető ilyen jellegű tüneteket mutat és azok súlyossága indokolja azt. Számos pszichoterápiás irányzat létezik, a típustól függően határozza meg a pszichoterapeuta, hogy hány ülésre, milyen gyakran van szükség és ezek a kezelések alkalmanként milyen hosszúak. Én nem értem a "maximum 3 hónap és 15 perc" rendeletet, hiszen ilyet általánosságban nem lehet meghatározni. Ezekre vonatkozó időkorlátokat csakis a kezelést vezető szakember tehet az állapottól függően. Pszichoterápia egyébként (legtöbbször pszichológus által) a pszichiátriai szakrendelőkben folyik, tehát az ott dolgozó pszichiáter meg tudja mondani, ki végzi azt. Megyeszékhelyeken megyei-és városi szakrendelések is szoktak működni. Ha nem elégedett kezelésével, keressen fel másik rendelőt, ezek a kezelések mind TB támogatottak. Pszichoterápiához szükséges a személyes jelenlét, levélben, interneten keresztül nem működik.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-08 08:28:10; Megválaszolva: 2010. február 08., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: