Vércsoport összeférhetetlenség - terhesség

Tisztelt Doktor Nő! Két terhességem a 7-8 hét körül missed ab-al végződött. Vércsoportom 0 Rh (D) negatív. A férjemé A Rh pozitív. Az első terhességnél a vércsoport-szerológiai leletemen nem mutattak ki antigéneket és antitesteket. A második terhességnél a terhességbefejező műtét előtt készült leleten ez áll: Ellenanyagszűrés eredménye: pozitív Direkt Coombs vizsgálat: negatív Egyéb vörösvérsejt antigének: C+E-c+e+K- Vörösvérsejt ellenes antitestek: anti-D Transzfúziós javaslat: A beteg csak Rh (D) negatív C, E, K, antigénekre negatív választott vörösvérsejt koncentrátummal traszfundálható. Anti-D IgG profilaxis javasolt. Megjegyzés: Rh.ind.coo.: Negatív Szeretném kérni a véleményét, hogy van-e összefüggés a fenti leleten szereplő adatok és a két vetélés között. Édesanyám SLE-s beteg, ami nálam nem mutatható ki, a Raynaud-syndroma azonban igen. Befolyásolhatja ez a terhességet? Nagyon szeretnénk babát, el vagyunk keseredve, hogy ez ismét megtörtént velünk. Milyen irányú kivizsgálást javasol? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: E.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza ellenanyag képzés témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a Raynaud sy jelenléte mutatja, hogy Önben is van egy fokozott hajlam autoimmun betegségre, és ez valóban meg tudja nehezíteni a teherbe esést, és a magzat kihordását is. Az Ön esetében ezt még bonyolítja az Rh eltérés.

Nem írta meg, hogy az első vetéléskor kapott-e anti-D injekciót, illetve a második vetélés mennyi idővel követte az elsőt. Ha ugyanis kapott és a második vetélés nem sok idővel (mondjuk fél éven belül) követte az elsőt, akkor a kimutatott ellenanyag az anti-D oltás még a vérben jelen lévő maradékától szármahatott.

Ha az 1. vetélésnél nem kapott anti-D-t, akkor sajnos saját ellenanyag termelésről lehet szó, ami minden további Rh pozitív magzatot veszélyeztet.

Genetikai vizsgálattal tisztázható, hogy férjének mindkét, vagy csak az egyik génje pozitív az Rh tulajdonságra nézve. Ha mindkettő, akkor csak Rh pozitív magzat származhat tőle, ha csak az egyik (heterozygota Rh poz) , akkor 50 % esély van arra, hogy a magzat Rh negatív legyen. Ebben az esetben nem befolyásolja a terhesség zavartalan lefolyását az Ön vérében keringő ellenanyag.

Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2015. március 01., 10:43; Megválaszolva: 2015. március 14., 08:41
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Prothrombin Mutáció - Moderna oltás
Fogamzásgátló spirál -...
Leiden hetero - sputnik
Üdvözlöm doktornő! Tünetmentes Leiden hetero vagyok, április 4.-én vasárnap kaptam az első adag Sputnik vakcinámat. Kérdésem, hogy kell-e...
Be lehet adni az oltast?
Tisztelt Doktorno! Holnapra kaptam idopontot AstraZeneca olasra. 2 napja enyhen faj a torkom, orrdugulasom van. Karomba enyhe izonlmfajdalon van, neha...
Véralavadás
Tisztelt Doktornő! Kérdésem, hogy ma megkapott leleteimbem normálisak-e a következő értékek, jelent-e bármilyen kockázatot: INR:...