Ellenanyagszűrés

Tiszetelt Doktornő! Első trimeszteri ellenanyaszűrésem eredménye pozitív lett. Alábbi antigéneket mutatták ki: C-, E-, c+, e+, K- Vércsoportom A Rh negatív, férjemé A Rh pozitív. Van már egy kislányunk akinek szintén A Rh negatív a vércsoportja, így szülés után nem kaptam anti D-t. A fent említett értékek milyen hatással lehetnek a jelenlegi várandosságomra? Mi a teendő ilyen esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhességi laboreredmény témában

Kedves Hölgyem!

Az Ön által felsorolt antitestek szintén az Rh vércsoportot jellemzik, a pozitív vagy negatívként jellemzett D csoporton túl ezek hasonlóan működnek. Ezek az antitestek jóval gyengébbek, mint a leggyakoribb, az Rh D ellen képződő antitestek, így sokkal ritkábban okoznak problémát terhesség alatt. Átjuthatnak a lepényen, és a kisbabának vérszegénységet, és más problémát okozhatnak. Ez ritka jelenség, de előfordulhat, emiatt gyakrabban kell UH vizsgalatot csinálni, hogy a folyamatot időben észrevegyék, és tudjanak segíteni. Emiatt jó lenne, ha olyan intézménybe járna terhesgondozásra, ahol van újszülött intenzív osztály is, mert ott fel vannak készülve arra is, hogy megfelelően szűrjék, és kezeljék, szükség esetén már terhesség alatt is.

Ritka probléma a fenti jelenség, de jó tudnia, hogy Ön is megfelelő irányba induljon el. Ne aggódjon, megfelelő gondozás mellett nem lesz probléma.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. április 22., 14:53; Megválaszolva: 2021. május 12., 14:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség van ok aggodalomra?
Streptococcus
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Lágyéksérv terhesség