Betegtájékoztatás téma

Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

WEBBeteg

A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

A beteg-együttműködés - A sikeres terápia záloga

Hypertonia - Dr. Simonyi Gábor

Minden betegség gyógyszeres kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, javaslatait. Ennek az együttműködésnek a jellemzésére a terápiahűség kifejezést használjuk. A különböző vizsgálatok szerint a gyors lefolyású betegségek (pl. influenza, hólyaghurut, megfázás, stb.) esetén jobb a terápiahűség, mint a hosszan tartó, krónikus betegségek kezelése során.

Kommunikációs segítséget a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak

Magyar Hospice Alapítvány

A Magyar Hospice Alapítvány arra vállalkozott, hogy betegek és hozzátartozóik egészségügybe vetett bizalmát egy több elemből álló programmal erősítse. Az alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat programjának egyik kiemelt része a daganatos betegek és hozzátartozóik kommunikációs képzése.

Hepatitis világnap - Szűrőkampányt szervez a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete

MTI

Országos felvilágosító és szűrőkampányt szervez július 26-án a hepatitis világnapja alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete.

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért

MTI

Küzdjünk együtt elnevezéssel indul kampány világszerte a sokízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedő betegek tájékoztatására.

A rossz hír közlése rákbetegekkel

WEBBeteg - F. E., újságíró

A gyógykezelést végzőnek jogszabályban is rögzített kötelessége, hogy őszintén tájékoztassa betegét állapotáról, legyen bármilyen súlyos, esetleg várhatóan végzetes kimenetelű.

Másfélszer több panasz az első félévben

Független Hírügynökség

Másfélszer többen fordultak bejelentéssel az Egészségbiztosítási Felügyelethez 2008 első felében, mint a múlt év hasonló időszakában. A szervezetet több mint 3500-an keresték fel. A felügyelet június 30-ig 423 első fokú határozatot hozott, melyből 144 esetben bírságot is kiszabott.