Agyműködés téma

Különleges életrajzi memóriával rendelkező emberek

MTI

Meglepő különbségeket tártak fel amerikai kutatók az átlagoshoz képest az emberek egy különleges csoportjának, a kiváló életrajzi memóriával rendelkezőknek az agyában és mentális folyamataiban.

Az éhségérzet irányít

MTI

Az éhség a legjobb tanácsadó minden olyan információ észlelésével kapcsolatban, amelyek élelemhez kapcsolhatók, még az ételekhez köthető szavak is gyorsabban jutnak el tudatunkhoz.

Az elhízás az agyműködést is befolyásolja

MTI

Az elhízás és a magas zsírtartalmú étrend megváltoztathatja az agyműködést, különösen a hipotalamuszt és az étvágy szabályozását - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.

Új érvek a ráncok mellett

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Bejuthat a Botox az agyba? A legújabb kutatások aggasztó adatai a kezelés korábbi eredményeit cáfolják - számolt be a Newsweek.

A futás, az agyműködés, a szex és a fogyás - Hogyan hatnak egymásra?

WEBBeteg - K. J. fordító

Régóta keringenek feltételezések azzal kapcsolatban, hogy a rendszeresen futók agya hatékonyabban működik. Tényleg okosabbak is lehetünk általa? A szex komolyan elnehezíti lábainkat, és a futás nem biztos, hogy fogyást is eredményez? Nézzük szépen sorban…Hogyan hat a szex a futóteljesítményre?

Miben különbözik a homoszexuálisok agya?

WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró

Svéd kutatók arra a felfedezésre jutottak,hogy az emberek szexuális irányultsága az agy működésben és felépítésében is tükröződik. A kérdéssel már régóta foglalkoztatja a tudósokat, csakúgy, mint maga a homoszexuális orientáció.

A szív-érrendszer állapota az agyi teljesítményre is hat

Medipress

Középkorúak esetén összefüggés lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a gyengébb szellemi teljesítmény között – hangzott el az Amerikai Neurológiai Akadémia éves tudományos találkozóján Honoluluban.

Az agy alvás közben is szelektál

Medipress

A Journal of Neuroscience című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint, agyunk alvás közben feldolgozza a minket ért információkat, és azokat, amelyeket a jövőre nézve hasznosnak tart, elraktározza. A kutatók arra is fényt derítettek, miként dönti el az agy, hogy mi fontos és mi nem.

Az agyterületek és az öt fő személyiségtípus

Medipress

A személyiségszerkezet a viselkedésből jobbára könnyen megállapítható, de egy új kutatás eredményei szerint a különbségeket ma már az agyterületek alapján is azonosítani lehet.

Tudományos magyarázat a hipnózis működésére

MTI

A hipnotizőr szavai hatására agyunk egyik része félbeszakítja a végtagok mozgatásakor egyébként megszokott folyamatot, ezért tűnik bénultnak a hipnotizáltak karja - állapították meg svájci kutatók.