Öregkor téma

Idősek táplálkozása a rehabilitáció időszakában

WEBBeteg - Molnár Andrea dietetikus

A fejlett társadalmak korosodása miatt a gerontológia és a geriátria egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gerontológia (gero = öregkor) az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány, mely vizsgálja az öregkor jellemző törvényszerűségeit, csoportosítja a normál és kóros állapotokat.(x)

Bele lehet-e halni az öregségbe?

MTI

Bele lehet-e halni az öregségbe? - ebben a kérdésben még gyakorlott gerontológusok véleménye sem egyezik sokszor. Boga Bálint gerontológus professzor több évtizedes praxisa alatt nem találkozott egyetlen olyan idős korban elhunyttal sem, akinek a halálát az a bizonyos végelgyengülés okozta volna, amire néhány országban elfogadottan hivatkoznak a statisztikákban, a halotti jegyzőkönyvek alapján.

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Adunk pár tippet.

Barna zsír: Milyen előnyös tulajdonságai vannak?

Medipress

Tavaly hatalmas felfedezés rázta meg a fogyni vágyók világát: a barna zsír, az az energiafogyasztó zsírféle, ami melegen tartja a csecsemőket, nemcsak a legkisebbeknek tehet jó szolgálatokat.

A másodvirágzás útja

WEBBeteg

Miközben világszerte dúl az ifjúság kultusza, az életkor-skála másik végén tovább élnek az emberek, és az idősebb korosztály elárvultan nem találja helyét egy olyan társadalomban, ahol a negyven éven felüliek mintha nem is léteznének.

Öregkorban sem felesleges elkezdeni a testmozgást

MTI

Arra bíztatják a hetvenes és nyolcvanas éveikben lévő embereket a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói, hogy legyenek aktívak, mert az még akkor is meghosszabbítja életüket, ha korábban keveset mozogtak.

Ki milyen öregkorra számíthat Európában?

Független Hírügynökség

Az egészségesen leélt öregkor hossza szorosan összefügg az ország gazdagságával. Az Unió gazdagabb országaiban mintegy 14 évvel hosszabb az egészséges öregkor, mint az újabb tagállamokban - derül ki egy hétfőn közzétett elemzésből.