Mit tegyek?

Tisztelt Doktornő! Lányom 18 éves és enyhén értelmi fogyatékos. Szexuális sodorhatóság jellemzi. Ez annyit jelent, hogy bárkivel bármikor elmenne az aktuális "barátjának" kívánságait teljesíteni, holott Ő nem szerelmes és nem is áll tartós kapcsolatba vele, de még nem is szereti. Próbáltam vele elbeszélgetni és meggyőzni a helytelen viselkedésről és ennek következményeiről többször is. Ilyenkor belátja, hogy kihasználják és valamilyen szinten látszik egy "kis" bűntudat érzése. De mikor újra "helyzet" elé kerül, ismét sorozatosan elköveti ezeket a cselekedeteit. Képtelenség állandóan a nyomában lenni és ellenőrizni, ha kilép az utcára. Már attól tartok, hogy rossz esetben akár rendőrségi ügy is kerekedhet ebből. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet-e pszichiáter által vagy más hozzáértő által úgy kezelni, hogy hatásos legyen valamilyen terápia? Lehet-e gyógyszert - nem fogamzásgátlóra gondolok - írni erre, vagy mi lenne a tartós megoldás e viselkedésnek a felszámolására? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza értelmi fogyatékosság témában

Kedves Anyuka!

Gyakori probléma, hogy az értelmileg sérült emberek könnyen befolyásolhatóak szexuális téren, és belátás vagy erkölcsi korlátok híján rávehetőek olyan dolgokra, amik nem kívánatosak vagy a törvénnyel ütköznek. Sajnos mivel általában nem szexuális indíttatásból teszik, ezért a szexuális vágy, a libidó csökkentése nem megoldás a problémára. Orvosilag azért sem lehet tenni, hogy felelősségteljesebben gondolkozzon a lánya, így marad az, hogy ön próbálja megértetni vele, hogy meddig szabad elmennie. Ha ez nem sikerül, akkor legalább azt fogadtassa el vele, hogy védekezzen és a betegségek ellen használjon óvszert.

Kérdés: 2013. október 24., 16:48; Megválaszolva: 2013. október 28., 16:08
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?
Mi lehet a bajom??? Félek