Élelmiszer-adalék téma
A sokak által rettegett E-számok - Mit jelentenek?
WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Elsősorban a készételek tartalmaznak adalékanyagokat.
Csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége
MTI
Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben.
Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.
Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát
Budai Allergiaközpont
A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.
Allergiát okozó ételadalékok
Orvostkeresek Egészségmagazin
A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos összetevők azonban allergiás tünetek okozói is lehetnek.
A melamin eddig nem volt élelmiszer-adalék
Független Hírügynökség
Sok ország csak nemrégiben határozta meg az élelmiszerekbe került, egyébként az ipari kémiában használt melamin határértékét - közölte az Egészségügyi Világszervezet egyik szakértője, Peter Ben Embarek az AFP hírügynökséggel.