A melamin eddig nem volt élelmiszer-adalék

Szerző: Független Hírügynökség

Sok ország csak nemrégiben határozta meg az élelmiszerekbe került, egyébként az ipari kémiában használt melamin határértékét - közölte az Egészségügyi Világszervezet egyik szakértője, Peter Ben Embarek az AFP hírügynökséggel.

Ez azért lehetséges, mert a melamint élelmiszerekben előfordulható anyagként a kínai botrány előtt nem igazán vették számításba. "Tudomásom szerint az Európai Unió, Hongkong és Új-Zéland csupán az elmúlt hetekben határozta meg a kilogrammonkénti 2,5 milligramos határértéket" - mondta Embarek (gyermekek esetében ez az arány 1 milligram/kg).

A szakértő hozzátette, hogy a melaminnak semmi köze az élelmiszerlánchoz. "Többmilliárd olyan kémiai termék létezik, amelynek normális esetben semmi keresnivalója az ételben. Így aztán lehetetlen minden anyag egészségügyi határértékét megnevezni, és így volt ez a melamin esetében is" - tette hozzá Embarek.

A melamin mérgező hatása nem erőteljes - kismértékű fogyasztása esetén a szervezet minden utóhatás nélkül kiüríti.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.