Élősködő téma

A galandférgesség tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A galandféreg világszerte előforduló élősködő. Akár 8-9 méter hosszúságúra is kifejlődhet, vagy petéi az izomba vagy az agyba tokozódva okozhatnak tüneteket.

Az orsóférgesség okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Az orsóféreg (Ascaris lumbricoides) kifejlett állapotban 15-25 cm hosszú, jelenlétükre gyakran csak a fáradékonyság, köhögés hívhatja fel a figyelmet.

Blastocystis hominis: Békés parazita vagy kórokozó?

WEBBeteg – Dr. Nagy László, infektológus

A múlt század eleji felfedezése óta sokáig vitatták rendszertani hovatartozását. Első leírója ostoros véglény cisztájának vélte, majd élesztő-, illetve penészgombának gondolták, később rokonságba hozták a barna algákkal, mígnem 1983-ban a protozoonok (egysejtű állati szervezet, élősködő) közé sorolták.

Orsóférges vagyok, mit tegyek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Orsóférgességet állapítottak meg nálam. Egy egyéves kisfiam van, akit még szoptatok. Hogyan irtható ki szervezetemből a féreg? Szoptathatok a gyógyszeres kezelés mellett? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Folyami vakság (onchocerciasis)

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Az onchocerciasis egy féregfertőzés, egész pontosan az Onchocerca volvulus nevű fonálféregfajjal való fertőzöttséget jelenti. A folyami vakság néven is ismert betegség kezelés nélkül évekkel a megfertőződés után vakságot okozhat. A betegség elsősorban Afrikában, illetve szórványosan Közép- és Dél-Amerikában fordul elő.

Pneumocystis okozta tüdőgyulladás

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A Pneumocystis okozta fertőzés – amelyen az emberek mintegy 70 százaléka átesik élete során – többnyire enyhe tünetekkel jár, immunhiányos betegeknél azonban halálos tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Házi kedvencek által terjesztett betegségek

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus

Az állatoktól - kutyáktól, macskáktól, más házikedvencektől vagy vadon élő állatoktól - elkapható fertőző betegségek száma száz felett van.

Az ostorférgesség kialakulása és tünetei

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

A betegség kórokozója az ostorféreg (Trichuris trichiura), amely kifejlett állapotban 30-50 mm hosszú és ostorhoz hasonló alakú.

Kullancsinvázió: Mindenkit csípnek!

kullancsveszely.hu

Az enyhe teleket követő kullancsinvázió miatt egész Európában nő az élősködő okozta megbetegedések száma.

Tüdőmétely-fertőzés (paragonimiasis)

WEBBeteg - B. M., szakfordító

A tüdőmétely nyers vagy nem megfelelően átsült édesvízi rák fogyasztásával kerülhet a szervezetbe. Milyen tünetek esetén gondoljunk tüdőmétely-fertőzésre? Hogyan kezelhető a fertőzött beteg?