ÁNTSZ téma

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet

Rákgyógyítás

Évente (a dohányzással jelentős összefüggésben)1600-1700 halálos áldozatot szed a szájüregi daganat, azaz minden nap 4-5 ember hal meg emiatt.

Folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program

ÁNTSZ

Folytatódik a védőnői méhnyakszűrés, melynek célja, hogy a célcsoportba tartozó nők a lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a számukra létfontosságú szűrővizsgálatot. A méhnyakszűrési programban az elmúlt két évben a védőnők segítségével közel 54 ezer nő vett részt vizsgálaton, melynek során összesen 1.600 esetben fedeztek fel valamilyen kedvezőtlen elváltozást.

Erősödő migráció: járványügyi kockázat van, járványveszély egyelőre nincs

ÁNTSZ

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat értékelése alapján a hazánkat elérő bevándorlási hullám ugyan egyelőre nem jelent járványveszélyt, de járványügyi kockázatot hordoz magában. Az alapvető higiénés szabályok betartása segíthet elkerülni a fertőzéseket.

Influenza - Újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe

MTI

Az országos influenzajárvány miatt újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe Budapesten és vidéken.

Influenza - További kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

MTI

Az országos influenzajárvány miatt további egészségügyi intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ

ÁNTSZ

Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben az alábbi táblázatban felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

Balatoni fertőzések: az emberi hanyagságnak nincs párja!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Az enterális fertőzések (pl. Salmonella, hepatitis A, Calici-vírus) kialakulásának mindig valamilyen emberi mulasztás, a nemtörődömség, a higiénia hiánya az egyik fő okozója.

ÁNTSZ: tizenöt európai országban van kiterjedt járvány

MTI

Magyarországgal együtt tizenöt európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az elmúlt héten.

ÁNTSZ: az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket kiemelten vizsgálják

MTI

Az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket ellenőrzi kiemelten az idén az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), és továbbra is napirenden lesz a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.