Visszérgyulladás: A hosszú harisnya védelmet nyújthat

MTI
megjelent:

A szélütés vagy műtét után alsó végtagjait mozgatni képtelen beteg esélye visszérgyulladásra úgy csökkenthető a legjobban, ha a combhajlatig érő harisnyát visel - állapították meg skót kutatók az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A gond sokórás utazások résztvevőit és az ülőmunkát végzőket ugyanúgy érinti, mint a betegeket. Az Edinburgh-i Egyetemen Martin Dennis vezetésével évek óta foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet megvédeni a visszérgyulladás veszélyétől megvédeni azt a sokmillió embert, akiknél ennek a veszélye kifejezetten nagy. Már maga a gyulladás is kellemetlen, de a szövődmények esélye valódi életveszély: a visszérben kialakuló véralvadék egy része leválhat, és embóliát okozva halálhoz vezet.

A visszeresség
A felületes vénák kitágulását a felületes vénákban megnövekedett nyomás okozza, mely a visszér kiürülését nehezíti. A megnehezített kiürülés miatt a mögöttes vénaszakaszokban pangás lép fel. A pangás miatt a vénafalra fehérvérsejtek tapadnak ki, melyek bizonyos érfalkárosító anyagok termelése révén tönkreteszik a visszerek falát, melynek eredménye a vénafal kitágulása.

A skót orvosok vizsgálati terve három tanulmányt foglal magába.Az angol nevéből képzett betűszóval elnevezett CLOTS 1 vizsgálatban azzal foglalkoztak, milyen mértékben védi meg a visszérgyulladástól a combhajlatig érő harisnya az agyi katasztrófa után megbénult betegeket. A vizsgálatban 2518 beteg vett részt, akik heveny szélütés miatt három ország 64 kórházában kerültek felvételre. Véletlenszerű kiválasztás alapján a vizsgált személyek fele hosszú harisnyát is kapott, a többiek pedig csak a szokásos ápolásban részesültek.

A visszérgyulladás gyakorisága nem volt kisebb a harisnyával is kezelt csoportban, mint a valamennyi betegre vonatkozó gyógykezelés esetén. Sokszor a hosszú harisnya még az érzékeny bőrű betegeknél kisebesedést is okozott. A CLOTS 2 tanulmány, melynek eredményeit a kutatócsoport most közölte, a combhajlatig érő harisnya és a hasonlóan rugalmas, de csak térdig érő zokni hatását hasonlította össze.

Ebbe a vizsgálatba háromezernél is több beteget vontak be, akik legalább egy hónapig viselték a számukra kisorsolt rövidebb vagy hosszabb harisnyát. Itt a hosszú harisnya a térdzoknihoz képest 31 százalékkal csökkentette a visszérgyulladás kockázatát. A kutatók ennek alapján hangsúlyozzák, hogy a betegeknek mégis a hosszú harisnya viselése ajánlott agyi katasztrófa után. A CLOTS 3 az alsó végtagot ritmusosan összenyomó, masszírozó harisnya hatásával foglalkozik, eredménye három év múlva várható.

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.