Otthonszülés - Érvek és ellenérvek

MTI
megjelent:

A várandós anyák ne választhassák orvosi tanács ellenére az otthonszülés lehetőségét, ha ezzel kockáztatják a baba egészségét - írta pénteken vezércikkében a The Lancet című orvosi folyóirat.

A szakorvosok szerint azonban ritkán kerül sor arra, hogy a várandós nő figyelmen kívül hagyja az ajánlást nagy kockázatú, bonyolult esetekben. A szerkesztőségi vélemény azután látott napvilágot, hogy az American Journal of Obstetrics and Gynaecology című szakfolyóirat közzétett egy tanulmányt, amely 500 000 szülés adatait elemezte világszerte.

Ebben megállapították, hogy az otthonszüléseknél 0,2 százalék a halálozási arány, kétszer magasabb, mint a kórházakban. Nagy-Britanniában a szülések 3 százaléka zajlik otthon, ez háromszor több, mint az Egyesült Államokban, ám jóval kevesebb, mint Hollandiában, ahol minden harmadik szülést otthon vezetnek le.

Otthonszülés - A nőknek joga van dönteni?

Orvosi szervezetek megkérdőjelezték az amerikai tanulmány eredményeinek alkalmazhatóságát a brit viszonyokra, mert szerintük a brit bábák alaposabb képzést kapnak az otthonszülésnél előforduló kockázatos helyzetek kezelésére.

"A nőknek joga van eldönteni, hogyan és hol szülnek, de nincs joguk arra, hogy kockáztassák újszülöttjük életét" - írta a The Lancet. A lap továbbmegy, amikor azt javasolja, hogy a nagy kockázatú, bonyolult terhességeknél a kórházi szülést kellene előnyben részesíteni. Jelenleg Nagy-Britanniában a nők az orvosi tanács ellenére is ragaszkodhatnak az otthonszüléshez, mert korábbi esetek bírósági döntési értelmében a babát csak a születés után illetik meg azonos jogok az anyával. Pat O'Brien, a vezércikk apropóján megkérdezett brit szülész-nőgyógyász szakértő hangsúlyozta: igen ritkán fordul elő, hogy az anyák így kockáztatnák születendő gyerek életét, sőt ellenkezőleg, inkább maguk vállalnak kockázatot a babáért. Mary Newburn, a brit National Childbirth Trust munkatársa úgy véli, minden gondolkodni képes embernek joga van saját döntéseket hozni, és ez a terhes nőkre ugyanúgy érvényes.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.