• Új tanulmány a koraszülöttekről

    Szerző: FH

    A koraszülöttek több mint egyharmadának van valamilyen fogyatékossága. A fogyatékosság annál súlyosabb, minél rövidebb volt a magzati fejlődés, állapítja meg egy francia tanulmány, amely a Lancet című brit orvosi lap szombati számában fog megjelenni.

    A francia kutatók azért kezdtek átfogó összehasonlító vizsgálatba, mert a fejlett országokban egyre több koraszülöttet tudnak életben tartani a jól felszerelt kórházak jól képzett orvosai. Az Inserm francia orvosi kutatóintézet kutatói 1,817 olyan öt éves kisgyereket vizsgáltak meg, akik 22-32 hétre születtek. Az adatokat összehasonlították 396 rendes időre, 39-40 hétre született kisgyerekéivel.

    Mérték a gyerekek szellemi képésségeit (az IQ-hoz hasonló mutatóval), vizsgálták a látásukat, hallásukat és a mozgáskészségüket. Azt találták, hogy súlyos fogyatékosság a koraszülöttek 5 százalékánál, a rendes időre születetteknek viszont csak 0,3 százalékánál volt. Közepes fogyatékosság a koraszülöttek 9 százalékánál, a rendes időre születettek 3 százalékánál, kis mértékű fogyatékosság a koraszülöttek 25 százalékánál, a kontrollcsoport 8 százalékánál fordult elő.

    Hirdetés

    Az intelligencia (nem IQ-ban, hanem MPC-ben kimutatva) a normálisan született gyerekeknél átlagosan 106 volt, és csupán 3 százalékuknál volt 70 alatt. Ilyen 70 alatti volt a mutató viszont a 24-28 hétre születettek 13-21 százalékánál. Speciális ellátásra (fizioterápiára, logopédusra, ideggyógyászati gondozásra) szorul a 24-28 hétre született ötévesek 42 százaléka és a 29-32 hétre születettek 31 százaléka. A normális időben született gyerekeknek csak 16 százaléka kap hasonló különleges gondozást.

    Az adatokból világosan kiderül, hogy minél korábbi stádiumban születik meg a baba, annál gyakoribb és súlyosabb a szellemi vagy mozgásszervi fogyatékosság. A tanulmány szerint Európában az újszülöttek 1,1-1,6 százaléka születik a 33. hét előtt.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.07 00:00, Megjelenés: 2008.03.07 00:00
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Gyógyvarázs program a gyerekekért

    Van egy program, aminek több százezer gyermek köszönheti az egészségét, és több, mint másfélszáz intézmény pedig azt, hogy általa az orvosok is könnyebben gyógyíthatnak. A gyógyvarázs program 9. éve működik, idén rekord számú, összesen 105 intézmény pályázott. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 8 vidéki és három budapesti intézményt, amelyek gyermekgyógyász főorvosai ma vehették át az összesen 25 millió forint értékű eszköztámogatást.

    Szebasztián története: 380 grammal született a terhesség 23. hetében

    Világszenzációnak tekinthető Magyarország eddigi legkisebb koraszülött babájának története, vagyis az a szakmai munka, ami a mostanra 5 hónapos Szebasztián életéért és túlélésért folyt.

    Ha a gyermek koraszülött

    Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú távú következményeitől való félelem. Azonban Ön is sokat tehet gyermekéért.

    Egy szájbaktérium a felelős a koraszülések többségéért

    Egy újonnan felfedezett, nagyrészt a szájban megtalálható baktérium lehet a felelős a koraszülések 80 százalékáért - állítják amerikai kutatők. A baktérium egy sérülés vagy lyukas fog segítségével bejut a véráramba, onnan a méhbe, ahol gyulladást okozva felelős a koraszülésekért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.