Mi segíthet szívroham esetén?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A kar véráramlásának ideiglenes leállítása védi a szívet szívroham esetén - mutatta ki egy dán tanulmány. Úgy vélik, ez az eljárás mintegy újraindítja a természetes mechanizmusokat a szívben, az oxigénhiány megakadályozása érdekében.

Egy 150 beteget magába foglaló vizsgálat során kiderült, hogy azoknál, akiket így kezeltek a mentőben, útban a kórház felé, sokkal kisebb mértékben károsodott a szív szövete. A Brit Szívszövetség a Lancet tanulmányáról úgy nyilatkozott, hogy érdekes, ám még további kutatásokra lenne szükség.

A dán kutatók elmondásuk szerint olyanokon végezték el a kísérletet, akiknek komoly szívrohamuk volt, mivel a koszorúerek blokkoltsága megakadályozta, hogy a vér elérje a szívet.

A betegeket közvetlenül egy nagy, erre a szakterületre specializált kórházba szállították, ahol egy speciális ballon segítségével a blokkoló anyagtól gyorsan meg tudták tisztítani az artériát, és helyreállították a vérkeringést.

4x5 perc oxigénhiány, egyenlő szívvédelem?

A kísérlet során a mentők a hagyományos vérnyomásmérő mandzsettát használtak arra, hogy 5 percre elvágják a vérellátást a beteg karján. Ezt a műveletet négyszer, öt perces szünetekkel ismételték meg egymás után.

Szív- és érrendszeri beegségek - Ön mennyire veszélyeztetett?
Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett! Töltse ki Szív- és érrendszeri tesztünket! >>

A kórházba érkezés után a beteg olyan radioktív tartalmú injekciót kapott, mely lehetővé tette az orvosok számára, hogy megvizsgálják, a szív mely része szenvedett kárt az oxigénhiánytól. A kutatók 30 nappal a szívműködést helyreállító műtét után is megvizsgálták a szív szöveteit. Azt tapasztalták, hogy azoknak, akiknek a vérellátását mesterségesen korlátozták, kevesebb szöveti károsodást szenvedtek.

A tanulmányt Hans Botker, az Aarhus University Hospital professzora vezette, aki elmondta, hogy már korábban is kimutatták, hogy a károsodásokat elkerülendő, szív mechanizmusai újraindíthatók oxigénhiánnyal.

Szívműtét előtt is hatásos

A dán tanulmány azonban azt sugallja, hogy mindez lehetséges a szívtől olyan távol eső területen is hatásosan létrehozni, mint a kar. „Úgy tűnik, ez a módszer gyorsítja a szervek saját védekezési mechanizmusát” – mondta a professzor.

„A véráramlás leállta azt az üzenetet küldi a szívnek, hogy valami nincs rendben, aminek hatására extra védelem jelentkezik a szervben.” Ugyanakkor hozzátette, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt rendszeresen alkalmaznák ezt a módszert a betegeknél, hiszen tisztázni kell, csökkenti-e ( és milyen mértékben) a szívelégtelenségben szenvedők halálozási arányát és szívkárosodását.

Fotini Rozakeas, a Brit Szívalapítvány nővére úgy nyilatkozott, hogy a módszer segítségével azoknál is sikerült a szívizom károsodást megelőzni, akiknél közvetlenül szívműtét előtt alkalmazták azt.

Ez az érdekes, ám kis tanulmány azt sugallja, hogy így hatékonyan lehet csökkenteni a szívizom károsodást azoknál is, akiknél fennáll a szívinfarktus gyanúja, és angioplasztikára várnak.

Mindenesetre ha a módszer eredményességét szélesebb körben végzett kutatások is alátámasztják, az egyszerű, olcsó, és hatásos kezelési technikát jelentene a mentőautókban és kórházakban egyaránt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás:BBC, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Hogyan állapítja meg orvosunk az...

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az...

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem...

Szívinfarktus és rehabilitáció

A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.