Mi segíthet szívroham esetén?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A kar véráramlásának ideiglenes leállítása védi a szívet szívroham esetén - mutatta ki egy dán tanulmány. Úgy vélik, ez az eljárás mintegy újraindítja a természetes mechanizmusokat a szívben, az oxigénhiány megakadályozása érdekében.

Egy 150 beteget magába foglaló vizsgálat során kiderült, hogy azoknál, akiket így kezeltek a mentőben, útban a kórház felé, sokkal kisebb mértékben károsodott a szív szövete. A Brit Szívszövetség a Lancet tanulmányáról úgy nyilatkozott, hogy érdekes, ám még további kutatásokra lenne szükség.

A dán kutatók elmondásuk szerint olyanokon végezték el a kísérletet, akiknek komoly szívrohamuk volt, mivel a koszorúerek blokkoltsága megakadályozta, hogy a vér elérje a szívet.

A betegeket közvetlenül egy nagy, erre a szakterületre specializált kórházba szállították, ahol egy speciális ballon segítségével a blokkoló anyagtól gyorsan meg tudták tisztítani az artériát, és helyreállították a vérkeringést.

4x5 perc oxigénhiány, egyenlő szívvédelem?

A kísérlet során a mentők a hagyományos vérnyomásmérő mandzsettát használtak arra, hogy 5 percre elvágják a vérellátást a beteg karján. Ezt a műveletet négyszer, öt perces szünetekkel ismételték meg egymás után.

A kórházba érkezés után a beteg olyan radioktív tartalmú injekciót kapott, mely lehetővé tette az orvosok számára, hogy megvizsgálják, a szív mely része szenvedett kárt az oxigénhiánytól. A kutatók 30 nappal a szívműködést helyreállító műtét után is megvizsgálták a szív szöveteit. Azt tapasztalták, hogy azoknak, akiknek a vérellátását mesterségesen korlátozták, kevesebb szöveti károsodást szenvedtek.

A tanulmányt Hans Botker, az Aarhus University Hospital professzora vezette, aki elmondta, hogy már korábban is kimutatták, hogy a károsodásokat elkerülendő, szív mechanizmusai újraindíthatók oxigénhiánnyal.

Rizikófelmérés
A tesztre adott válaszokból kiderülhet, hogy mennyire veszélyeztetett. Szív- és érrendszeri teszt kitöltése

Szívműtét előtt is hatásos

A dán tanulmány azonban azt sugallja, hogy mindez lehetséges a szívtől olyan távol eső területen is hatásosan létrehozni, mint a kar. „Úgy tűnik, ez a módszer gyorsítja a szervek saját védekezési mechanizmusát” – mondta a professzor.

„A véráramlás leállta azt az üzenetet küldi a szívnek, hogy valami nincs rendben, aminek hatására extra védelem jelentkezik a szervben.” Ugyanakkor hozzátette, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt rendszeresen alkalmaznák ezt a módszert a betegeknél, hiszen tisztázni kell, csökkenti-e ( és milyen mértékben) a szívelégtelenségben szenvedők halálozási arányát és szívkárosodását.

Fotini Rozakeas, a Brit Szívalapítvány nővére úgy nyilatkozott, hogy a módszer segítségével azoknál is sikerült a szívizom károsodást megelőzni, akiknél közvetlenül szívműtét előtt alkalmazták azt.

Ez az érdekes, ám kis tanulmány azt sugallja, hogy így hatékonyan lehet csökkenteni a szívizom károsodást azoknál is, akiknél fennáll a szívinfarktus gyanúja, és angioplasztikára várnak.

Mindenesetre ha a módszer eredményességét szélesebb körben végzett kutatások is alátámasztják, az egyszerű, olcsó, és hatásos kezelési technikát jelentene a mentőautókban és kórházakban egyaránt.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, forrás: BBC, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.