Hirtelen szívhalál - A test egész napos hűtésével jobbak az esélyek

MTI
megjelent:

Ha valaki hirtelen összeesik, mert szíve megszűnik dobogni, csak akkor van esélye visszatérni a halálból, ha a környezetében lévők késedelem nélkül elkezdik az újraélesztést. Az újraélesztési lánc első láncszeme a rohammentő hívása.

Jelentősen javítja a túlélési esélyeket, ha a hirtelen szívhalál után újraélesztett beteg testét 24 órán át lehűtik - állapították meg osztrák szívgyógyászok, akik a legnagyobb nemzetközi adatbázis anyagának alapján készítették el tanulmányukat.

Újraélesztés lépésről-lépésre

Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
Újraélesztés lépésről-lépésre

Ha valaki hirtelen összeesik, mert szíve megszűnik dobogni, csak akkor van esélye visszatérni a halálból, ha a környezetében lévők késedelem nélkül elkezdik az újraélesztést.

Az újraélesztési lánc első láncszeme a rohammentő hívása.

A következő láncszem az áldozat mellkasának erélyes, ritmusos összenyomása, vagyis a szívmasszázs - percenként százszor, az álló szív munkájának pótlására.

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
Mi a helyes eljárás ilyenkor?

Ha a közelben van félautomata defibrillátor a remegő, fibrilláló szív működésének áramütéssel történő helyreállítására, akkor két perc mellkasnyomás után ez a harmadik láncszem.

Ha ez elsőre nem sikerül, újabb két perces szívmasszázs után az áramütés megismételhető. Ha a szívet sikerül újraindítani és a beteg lélegzik, a következő láncszem már a szaksegítség dolga.

24 órás hűtéssel jobbak a túlélési eredmények

A mentők a keringési állapot egyensúlyba hozása után szakintézetbe szállítják a beteget. Az osztrák Jasmin Arrich és munkatársai összegyűjtötték azokat a tudományos adatokat, melyek az újraélesztett emberek testének, 24 órás lehűtésével nyert eredményeket ismertették.

Összesen 481 felnőtt ember sorsát elemezték a hirtelen halál elszenvedése utáni időszakban. Ezeket a sikeresen újraélesztett betegeket hat órán belül kezdték lehűteni és testük hőmérsékletét 32-34 fokon tartották egy napon át.

Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a hűtés nélküli ellátásban részesülőkhöz képest a testhűtéssel kezeltek esélye 35 százalékkal javult.

Hirtelen szívhalál bekövetkezése után a legfontosabb az újraélesztés azonnali elkezdése, mert a vérellátás nélkül maradó agyszövet igen gyorsan károsodik, és ha a véráramlást csak későn tudják helyreállítani, a beteg testileg fölépülhet, de szellemi képességei súlyosan romolhatnak. A hűtés lényegesen javította az agyszövetnek oxigénhiánnyal szembeni ellenállását.

Ezek az emberek 55 százalékkal jobb szellemi állapotban kerültek ki a szívhalál utáni időszakból, mint azok, akiknél lehűtés nélküli utókezelést alkalmaztak.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.