"Mire utalhat a lila száj?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Gyakran ha fázom, nagyon lila lesz a szám, nem tudom, hogy ez mennyire normális. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt tünet viszonylag gyakori és normális jelenség az esetek legnagyobb részében. Orvosi szaknyelven a cyanosisnak az egyik formája (ún. perifériás cyanosis).

Folyton hideg végtagok

A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.
Folyton hideg végtagok>>

Elsősorban hideg víz, vagy levegő hatására érösszehúzódás alakul ki, ami elsősorban az ajak, a körömágy, a fül és az arc kiemelkedő részein lilás-kékes elszíneződés formájában mutatkozik.

Ezek a tünetek érösszehúzódásra hajlamosabb egyénekben gyakoribb és feltűnőbb. Vélhetően Ön is ezek közé tartozik.

Sokszor betegség tünete is lehet

Azonban az esetek kisebb részében, természetesen, ez betegségek tünete is lehet: az ún. centrális cyanosist okozhatja szívbetegség, szív- és érfejlődési rendellensség, tüdőbetegség, érbetegség és a vörösvértestekben lévő oxigénszállító molekula, a hemoglobin abnormalitásai is.

Ezen beteségek gyanújához viszont egyéb tünetek, vizsgálattal észlelhető eltérések is kellenek (pl. fizikai terhelés hatására a centrális cyanosis mértéke növekszik, kifejezett nehézlégzéses panaszok mellett, vagy szívzörejek jelenléte, laboratóriumi eltérések).

Fontos az Ön kora, a tünetek fennállásának ideje és társbetegségek megléte is.

Amennyiben bármilyen egyéb tünetet is észlel javaslom forduljon kardiológus-belgyógyász és pulmonológus szakorvoshoz!

(WEBBeteg - Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.