Fordyce-foltok

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Fordyce-foltok apró (1-3 mm), világos foltok vagy dudorok. Az ártalmatlan elváltozások pusztán esztétikai problémát jelenthetnek.

A Fordyce-foltok olyan nagy, felszíni faggyúmirigyek, amelyeknek nincs közük a szőrtüszőkhöz. Nem okoznak tüneteket, de irritáció és viszketés léphet fel, ha valaki nem megfelelő módon próbál megszabadulni tőlük. A Fordyce-foltok bármilyen életkorban megjelenhetnek, az idősebb korosztályra azonban jellemzőbbek.

Elváltozások a szájon: a Fordyce-foltok

Az ajkamon valamint a szájüregemben talált elváltozásokról a fogorvosom megállapította, hogy Fordyce foltok. Mennyire veszélyesek ezek? Hallottam, hogy ezek egyfajta daganatok. Mekkora eséllyel lehet ennek szövődménye? El lehet őket tüntetni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Elváltozások a szájon: a Fordyce-foltok

A foltok kialakulásának okai

A Fordyce-foltokat elvileg a faggyú okozza, ami a bőr természetes olaja. A legtöbb esetben a faggyúmirigyek a szőrtüszőbe nyílnak, és a faggyú a szőr- vagy a hajszálak mentén távozik. Mivel a Fordyce-foltok esetében nincs szőrszál, hajszál, a faggyú a mirigyben reked, és ez okozza a duzzanatot.

A Fordyce-foltok nem fertőzőek, általános jelenségek a felnőttek bőrén. Mivel sokan taszítónak találják őket, orvosi segítséget kérnek az eltüntetésükhöz. A legtöbb orvos nem javasolja a Fordyce-foltok eltüntetését.

A Fordyce-foltok kezelése

A Fordyce-foltok jóindulatú elváltozások, amelyek idővel maguktól eltűnnek. Azok számára, akik gyorsabban meg akarják szüntetni ezeket, számos különféle készítmény áll rendelkezésre.

Tapasztalatok igazolták, hogy bizonyos krémek és gélek hatására a foltok mérete csökkent. Gyakran használnak triklórecetsavat is a bőr hámlasztására. Az ajkakon nem ajánlott a szer használata, mert túlérzékenységhez vezethet. A hámlasztó alkalmazásának befejezése után a foltok visszatérhetnek. Néhány esetben meggyőző sikereket értek el lézeres kezeléssel. Az orvos ajánlhatja az úgynevezett kriosebészetet is. Ez az eljárás fagyasztással semmisíti meg a kitüremkedéseket, de előfordulhat, hogy a kezelés alatt károsodnak a környező szövetek vagy az idegek.

A foltok eltűnésének gyorsítása érdekében érdemes odafigyelni a megfelelő higiéniára, több fokhagymát és A-, C-, D-, E-, illetve K-vitamint fogyasztani.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Orvos szakértőnk:
Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.