• Veleszületett szívelégtelenség és csontritkulás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Négyszer gyakrabban fordul elő csonttörés azoknál, akiknek veleszületett szívelégtelenségük van, mint az akut szívproblémákban szenvedőknél, derítették ki kanadai orvosok az Albertai Egyetemen.

    A kutatók több mint kétezer veleszületett szívelégtelenségben szenvedő és 14 ezer akut szív- és érrendszeri panasszal kórházba került pácienst követtek figyelemmel. Azt találták, hogy a szívproblémákkal való kórházi kezelés után egy éven belül a vele született szívelégtelenségben szenvedők 4,6 százalékával fordult elő csonttörés. Az akut szívproblémásoknál egy év után csak 1 százaléknak volt csonttörése.

    Hirdetés

    Még ha az adatokat korrigálták is, figyelembe véve a csontritkulásra adott gyógyszerek hatását, akkor is az jött ki, hogy a krónikus szívelégtelenségnél sokkal magasabb a csonttörés kockázata, mint másoknál.

    Mi okozza az összefüggést?

    A kutatásvezető Justin Ezekowitz szerint nem világos a krónikus szívelégtelenség és a csonttörés közötti összefüggés. Az egyik feltevés az, hogy az ilyen betegek szervezetében kalcium- vagy D-vitaminhiány lép fel.

    A másik feltételezés szerint a szívbetegeknél magasabb a a vér nátrium-kálium egyensúlyát szabályozó aldoszteron hormon szintje, és ez fokozhatja a szervezet kalciumürítését. Emiatt a mellékpajzsmirigyek növelik hormontermelésüket, hogy visszaálljon a vér kalciumszintje, de ez csak a csontok kalciumtartalmának rovására lehetséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    További magyarázat lehet az, hogy a krónikus szívelégtelenségben szenvedők kevesebbet mozognak, ami a csontok tömegének csökkenéséhez vezet.

    A kanadai orvosok rögtön felvetették, hogy az összefüggés kiderítéséig is jobban kellene szűrni csontritkulásra a krónikus szívbetegeket.

    A kutatási beszámoló az amerikai szívgyógyász szövetség Circulation című szaklapjában jelent meg kedden.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.22 09:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

    A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, de már a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Klub és akadémia a csontritkulásos betegek számára, már Debrecenben is

    Az oszteoporózisban szenvedők és veszélyeztetettek számára kíván tájékoztatást, eligazodást, támogatást nyújtani az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének (OBME) április 21-én alakuló új szekciója is.

    Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

    A csontritkulás nemcsak hazánkban, hanem a fejlett nyugati társadalmakban is népbetegségnek számít. A magyar lakosság kb. 10 százaléka érintett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.