A korpásodás okai és kezelése

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A korpa gyakran csupán átmeneti problémát jelent, és speciális hajápoló termékekkel megszüntethető. Ám az is elfordulhat, hogy a korpa hátterében makacs gombás fertőzés, vagy néha valamilyen súlyos megbetegedés áll.

Maga a korpa tulajdonképpen elhalt hámsejtekből áll, melyek a fejbőr megújulása során folyamatosan hámlanak. Normál esetben a korpa nagyon kicsi, ezért alig látható. Bizonyos körülmények között azonban nagyobb méretű lesz, szemmel jól látható részecskékké tömörödik össze, emiatt az érintettek nagyon zavarónak találják.

A felnőttek 10-20%-ánál alakul ki látható korpa, leggyakrabban 20 és 40 éves kor között. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Gyerekeknél leginkább pubertáskorban fordulhat elő, de akkor is csak nagyon ritkán. A korpásodás többnyire szakszerűtlen hajápolás vagy fokozott faggyútermelés következménye. Kialakulhat azonban fejbőrbetegségek következtében, és súlyos betegségek kísérő tünete is lehet.

Milyen panaszokat okoz a korpásodás?

Bőrünk, hajunk és körmeink egészsége

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk érte. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.
Mit tehet bőre és haja egészségéért?

A korpa kinézetre nagyon változatos. Lehet egészen apró, száraz, lisztszerű megjelenése, de előfordulhatnak akár lencse nagyságú, zsíros, sárgás formájúak is. A fejbőrről leválva ezek nagyon zavaróak lehetnek. Az is nagyon kellemetlen az érintettek számára, hogy az addigi törekvéseik ellenére a korpa makacsul kitart, és sokszor nem múlik el, bárhogy próbálnak is megszabadulni tőle.

Ráadásul a korpával az alábbi kellemetlen tünetek is együtt járhatnak:

 • A fejbőr viszketése
 • Nagyon száraz vagy zsíros haj
 • Fokozott hajhullás, vagy töredező haj
 • A fejbőr gyulladásai, látható piros foltok
 • Egyéb testrészeken is száraz, korpás bőr (pl. térdhajlatban, könyökhajlatban).

Mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk a korpától?

A recept nélkül is kapható korpa ellenes szereknek a következő hatásaik vannak:

 1. Feloldják a korpát (keratolytikum)
 2. Csökkentik a túlzott mértékű faggyútermelést (antiseborrheás hatás)
 3. Gátolják a korpásodást okozó gomba növekedését és szaporodását (antimykotikum)

Seborrheás kórképek

A seborrheás betegségcsoportba az acnét, a seborrheás dermatitist és a rosaceát soroljuk. Az akne nagyrészt serdülőkorban jelentkezik, a rosacea döntően a 40-50 év közötti korosztályt érinti, míg a seborrheás dermatitis minden korcsoportban előfordul.
Seborrheás kórképek

Mindezek mellett tudni kell, hogy korpásodás esetén a hajat csak langyos vízzel szabad mosni. Ezt követően alaposan le kell öblíteni, törülközővel óvatosan megtörölni, és levegőn hagyni megszáradni.

Ha ezek a szerek nem hoznak javulást, akkor az orvos vényköteles termék alkalmazását javasolhatja. Ide tartoznak a szisztémás antimykotikumok, azaz gombaellenes szerek, melyeket tabletta formájában kell szedni, ha a fejbőr kezelése önmagában nem elegendő.

Ha a hámpikkelyek leválása nemcsak a fejbőrre, hanem más testrészekre is kiterjed, az súlyos betegségre utalhat, például pszoriázisra vagy atópiás dermatitiszre. Az ilyen betegségeket bőrgyógyász kezeli.

A korpásodás okai

A hámsejtek leválása normális folyamat. Látható korpásodás azonban csak akkor alakul ki, ha a hámsejtek faggyúval keveredve nagyobb pelyheket képeznek. Rendszeres hajápolással általában könnyedén eltávolítható a korpa. Ha ez nagyon nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, akkor beszélünk fokozott, kezelést igénylő korpásodásról.

A korpásodásnak három fő oka van:

1. Nem megfelelő hajápolás

A pikkelysömör tünetei, kezelése

Sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás pikkelysömörben szenvedő betegek számára, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
A pikkelysömörről bővebben

A nem megfelelő hajápolás alatt értjük például a túl gyakori hajmosását, a túl forró levegővel való hajszárítást, ezek ingerlik, kiszárítják a fejbőrt, gyakran okoznak viszketést, és megakadályozzák, hogy a fejbőr elegendő faggyút termeljen.

2. A fejbőr betegségei

A korpásodás leggyakoribb oka a seborrheás ekcéma. Erre a fejbőrt érintő betegségre a következő tünetek jellemzőek:

 • Túlzott mértékű faggyútermelés
 • Kis gyulladásgócok a fejbőrön, melyek piros foltok formájában láthatóak
 • Az ember normál bőrflórájához tartozó Malassezia gomba túlzott elszaporodása (régebbi nevén Pityrosporum ovale).

Ezeknek a változásoknak a hatására a hámsejtek túl korán elpusztulnak, a faggyúval együtt összecsomósodnak és felválnak.

3. A fejbőr korpásodásával járó egyéb megbetegedések

Orvosi kezelést igénylő, bizonyos testrészek és a fejbőr korpásodásával járó betegségek a következők:

 • Pikkelysömör (pszoriázis)
 • Atópiás dermatitisz
 • A fejbőr patogén gombás fertőzése (Tinea capitis)
 • Veleszületett keratózis
 • A fejbőr allergiás reakciói

Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; yavivo.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Mi okozhatja a korpásodást?

Egy ideje nagyon korpás a fejem és kis piros foltok is vannak a fejbőrömön. Mostanában pedig mintha elkezdett volna ritkulni a hajam, pedig ez 19 évesen...

A női hajhullás okai

Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog. A már nem természetes...

Az intim szőrtelenítés kérdései

A részleges vagy teljes intim szőrtelenítés az utóbbi évtizedekben lett divat. Egészséges emberek esetében nincs orvosi állásfoglalás sem az intim...

Miért korpásodik a haj? Mit lehet...

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.