12 lépéses önsegítő közösségek - A kilencedik lépés

szerző: Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus - WEBBeteg
megjelent:

Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk vagy másokra nézve.

„A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve” – ugye ismerős a mondás?

A bocsánatkérés sosem csak az egyik félről szól. Bár a felépülő számára valószínűleg hatalmas megkönnyebbülés, ha sikerül jóvátennie azokat a sérelmeket, amiket szeretteinek, kollégáinak okozott, nem szabad elfeledkezni a másik félről sem. Igaz, ez egy „önző program”, szokták mondani a gyűléseken, ami azt jelenti, hogy a saját felépülésüket minden más cél elé helyezik, azt a határt azonban mégsem szabad átlépni, ami a másik ember sérelméhez vezetne. Olyan értelemben tehát fontos az önzőség, hogy a józanság mindennél fontosabb, mert minden (tehát a család többi tagjának jólléte is) arra épül, de nem azon az áron, hogy a másik emberben károkat okozzunk. Mert sajnos nagyon valószínű, hogy a józanodó még aktív függőként sok traumának tette ki a hozzátartozókat, a barátokat vagy akár a munkatársakat. Okozhatott például balesetet is módosult tudatállapotban, és a károsult vagy annak családja, nem biztos, hogy értékelni fogja a gesztust, hogy a vétkes fél a saját felépülése érdekében felkeresi őket és bocsánatot szeretne kérni.

Ebben is önfegyelemre tanít tehát a program, mint ahogy az szinte minden lépésben tetten érhető. Természetes is, hogy egy felépülőnek óriási szüksége van erre, hiszen később ez lehet a kulcs józansága megőrzéséhez.

Amikor azonban sikeres a jóvátétel, akkor az terápiás jelentőségű mindkét fél számára. Hiszen gondoljunk csak bele, hány olyan embert ismerünk, aki régóta dédelgeti a sérelmeit, nem tud rajtuk továbblépni, és bocsánatkérést vár? Bántalmazó, alkolholista szülők gyereke még felnőttként is reménykedik, hogy egyszer megtörténik az, hogy bántalmazója őszintén megbánja tetteit és bocsánatot kér. Vagy akár mi magunk is hányszor vágytunk arra, hogy tegye jóvá a nekünk fájdalmat okozó személy a tettét, kérjen bocsánatot, adja meg nekünk a lehetőséget, hogy megbocsáthassunk?

Az alázat itt is visszaköszön, ahogy azt a 7. lépésről szóló írásomban már kifejtettem. Ahhoz, hogy rég elkövetett bűnökért bocsánatot kérjünk és jóvátételt nyújtsunk, bizony szükség van alázatra, a 12 lépéses program pedig megtanítja erre a résztvevőket.

Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológusForrás: WEBBeteg
Szerző: Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus

A 12 lépéses önsegítő közösségek lépései

12/1 Az első lépés
12/2 A második lépés
12/3 A harmadik lépés
12/4 A negyedik lépés
12/5 Az ötödik lépés
12/6 A hatodik lépés
12/7 A hetedik lépés
12/8 A nyolcadik lépés
12/9 A kilencedik lépés
12/10 A tizedik lépés
12/11 és 12 A tizenegyedik és tizenkettedik lépés

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.