Vizuális készség és autizmus

MTI
megjelent:

Az autista gyerekeknek hiányosak a vizuális készségei, nehézséget okoznak nekik az olyan mindennapi feladatok, mint fellelni egy cipőt a szobában, vagy megtalálni az almát az élelmiszerüzlet kínálatában - állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

Autizmus - a bezárt világ
A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek.
Autizmus - a bezárt világ>>

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn ismertetett kutatásban a mindennapi életben előforduló feladatokkal tesztelték a kutatók, hogy mennyire hatékonyan bukkannak rá kijelölt tárgyakra a vizsgálatba bevont gyerekek. A kutatók szerint tesztjük - melyben a résztvevő 40 gyerek fele autista volt, másik fele nem - jobban tükrözi a valós életet, mint az eddigi vizsgálatok, amelyekben számítógépen kapott feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A tanulmány szerint a teszt során a tárgyak keresésében kevésbé hatékonyak és kaotikusabbak voltak az autista gyerekek, mint nem autista társaik. A szerzők szerint a rendszerezettség hiánya tükröződik vissza akkor is, amikor valamely, az életben előforduló egyszerű feladatot nem tud valaki megoldani. A kisebb hatékonyság hátterében lévő hiányzó készségek azonban fejleszthetők, így a független életvitel az autizmussal élőknél is elérhető.

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.