Nevelés és önbecsülés

Medipress
megjelent:

A Valenciai Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok negatív hatást gyakorolhatnak a család önbecsülésére.

A családokat négy csoportba sorolják a szülői szocializáció típusa alapján: parancsoló, tekintélyelvű, engedékeny, hanyag. „Az engedékeny családokból származó gyerekek eredményei ugyanolyanok, vagy jobbak voltak, mint a parancsoló családok gyermekeié” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Fernando García, az egyetem kutatója.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rákényszerített nevelési rendszerek, például a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok, amelyekkel megpróbálják rákényszeríteni bizonyos dolgokra a gyerekeket, visszahat a család önbecsülésére is, és összefüggésben áll a hiányos érzelmi fejlődéssel és bizonyos fokú nehezteléssel a családdal szemben.

A kutatók hangsúlyozzák, milyen fontos lenne a szülők számára az általában nem megfelelően kezelt területek javítása, például a kommunikáció, az udvarias viselkedés, az érdeklődés kimutatása a gyermek problémái iránt, valamint a logikus magyarázat megadása a gyerekek tetteinek következményeivel kapcsolatban.

A parancsoló és a tekintélyelvű modell hasonló abban, hogy mindkettő követelő és szabályozó, abban azonban eltér, hogy a szülők kevésbé szeretetteljesek. A hanyag és az engedékeny csoportba tartozó szülőkre ezzel szemben az jellemző, hogy kevés elfojtást alkalmaznak. A tanulmány eredményei az Infancia y Aprendizaje szaklapban olvashatók.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.