"Ok nélkül megijedek, félelem lesz úrrá rajtam" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Néha olyan érzésem van, mintha megijednék valamitől. Ilyenkor hevesebben ver a szívem és a közérzetemre is kihat. Olyan, mintha nem tudnám a gondolataimat irányítani,de ez csak álomból ébredés után van. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hirtelen erősebb szívdobogás és szapora pulzus hátterében szervi eltérés is állhat, ezért ezt először ki kellene zárniuk háziorvosával. Ugyanakkor a hirtelen, kellemetlen szívdobogás érzése, rossz közérzet lehet újabb pánikroham tünete.

Illetve jelentkezhet olyan panasz is pánikbetegségben, hogy roham alkalmával olyan furcsa érzése van, mintha a realitás megváltozna vagy mintha nem önmaga lenne.

További cikkeink

Az előbbit nevezik derealizáció, az utóbbit deperszonalizáció érzésének. mindkét tünet lehet pánikroham velejárója. Tehát lehetséges, hogy ismételt pánikrohamai vannak, csak újabb tünetekkel.

Emellett létezik egészséges embereken olyan eltérés is, amikor ébredés folyamán "mintha" látnának, éreznének valami furcsát. Ez az ún. "hipnagóg hallucináció" nem jelent kórosat.

Azt javaslom, háziorvosi kivizsgálás után keressen fel pszichiátert a pontos diagnózis és esetleges terápia módosítása végett.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.