• "Depresszió vagy más?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Esténként rosszullétek szívdobogásérzés, izzadás, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Később jöttek a nappali rosszullétek..." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Depresszió vagy más?


    "32 éves nő vagyok, a nyár elején kezdődtek problémáim. Esténként rosszullétek, szívdobogásérzés, izzadás tört rám, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Augusztusban elmentem mell ultrahangra, mivel fájdalmas csomókat ézeztem a bal mellemben. Több cisztát találtak, egyre azt mondták jóindulatú daganat. Elküldtek mintavételre, de nem vettek mintát, mivel a mammográfiás és új ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy az is ciszta, csak nagyobb mint a többi: 1,5x0,8 mm. A nappali rosszullétek ezután jöttek. Fejem bal oldalán és a nyakamon zsibbadást és nyomást érzek, fülem, halántékom, állam, szájpadlásom, mindenem zsibbad és bizsereg. Szédülök és bizonytalan vagyok. Háziorvos Xanax szedését javasolta, ami egy rövid ideig enyhíti a rosszullétet, de nem mulasztja el. Másfél hete megfázással küszködök amiből nehezen gyógyulok, emellett begyulladt balodalon az alsó ínyem is. Kérem, segítsen!"
    Hirdetés

    Kedves Kérdező!

    A depresszió tünetei


    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
    Figyelmeztető jelek >>

    A rohamokban jelentkező szívdobogás érzés, izzadás, mellkasi nyomás, zsibbadás lehetnek pánikbetegség tünetei. Azonban ez a diagnózis csak a szervi eltérések kizárása után lehetséges.

    A megterhelő események (betegség, meddőség) okozhatnak ilyen szorongásos állapotot. Ugyanakkor a fej-nyak-száj féloldali panaszai neurológiai problémára is utalhatnak.

    A megfázás valószínűleg átmeneti, ínygyulladást azonban számos eltérés okozhat (vírusok, baktériumok, hormonális eltérések).

    A pánikbetegség és tünetei


    A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
    A pánikbetegség és tünetei >>

    Először háziorvosánál kellene jelentkeznie egy alapos testi- és laborvizsgálatra, majd szükség lenne neurológiai kivizsgálásra. Amennyiben organikus eltérés nem igazolódik, keressen fel pszichiátert.

    A pánikbetegség gyógyszeres terápiája antidepresszáns gyógyszerek szedését jelenti, a Xanax csak rövidtávon oldja a szorongásos panaszokat. Emellett pszichoterápia is indokolt, amennyiben pszichiátriai kórkép igazolódik.

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2012.07.14 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja.

    Az életmód gyógyszer a depresszióban

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.