"Miért fél a 6 éves kisfiam a haláltól?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kisfiam 6 éves, mostanában többször előfordult, hogy este elkezdett sírni, mert nem akar azon gondolkodni,hogy meghal. Mit mondhatnék neki, hogy megnyugodjon és ne féljen?"

Kedves Levélíró!

Érdekes, általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a gyerekek 6-9 éves korukban minden nyilvánvaló előzmény nélkül is halálfélelmet élnek meg. Ilyenkor gyakran a szülők mellett akarnak aludni, félnek a sötétben, a halálról beszélnek.

A halál gondolatának elfogadása
A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás.
Halál, gyász, elmúlás >>

Amennyiben a kisfiú továbbra is feszegeti a témát, igyekezzenek nyíltan, őszintén beszélni a gyerekkel az elmúlásról, mint az élet természetes velejárójáról. Válaszolják meg a kérdéseit, ne akarják szőnyeg alá söpörni a témát. A halál kérdését nem lenne szabad tabutémaként kezelni.

Sajnos, a modern nyugati társadalom éppen a halál tabuként való kezelésére szocializál bennünket. Sok törzsi közösségben, a keleti társadalmakban az élet pozitív és negatív aspektusainak szerves egységét sokkal bölcsebben élik meg.

Ha mi magunk is megértjük, elfogadjuk az élet törvényszerűségeit, hogy sötétség nélkül nem létezhet fény, hogy minden vég valami új kezdete, szabadabbá, teljesebbé válhat az életünk.

(WEBBeteg)

Frissítve: 2016.05.08. 22:12, Megjelent: 2016.05.08. 22:12
Címkék: Halál téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.