• Az orrváladék elfogyasztása kóros? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Gyerekkorom óta megeszem az orrváladékom és nem tudok leszokni róla. Mi ennek az oka? Hogyan szokjak le róla, és kapok-e ettől valami fertőző betegséget?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Létezik egy ún. "Pica" nevű pszichiátriai betegség, mely azt jelenti, hogy a páciens táplálkozásra alkalmatlan anyagokat eszik meg, mely korának nem felel meg.

    Hirdetés

    Mert kisgyermekkorban még ez előfordul a fejlődés részeként, amikor a gyermekek mindent megpróbálnak-megesznek, de később ez már kórosnak számít.

      "Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?"


    "Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az oka lehet valamilyen táplálkozási hiányállapot, gyermekkori pszichés traumák, egyéb pszichiátriai kórképek.

    A terápia az októl függően a hiányállapot rendezése, pszichoterápia, illetve az egyéb kórkép rendezése. Jelentkezzen mindenképpen pszichiátriai szakrendelésen.

    Az orrváladék egészséges egyéneknél az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék.

    Betegségek esetében besűrűsödik, kórokozókat is tartalmaz. Nagyobb mennyiségű elfogyasztása, mivel nem táplálék, gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, a szájhigiene is károsodik.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2011.12.11 17:43, Megjelenés: 2011.12.11 17:43
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Megfertőződtem, kórházba kerülök, vagy csak rettegek a koronavírustól?

    A koronavírus-világjárvány közel három hónapjában a kormány által meghozott óvintézkedések, jogszabályok, a kijárási korlátozás, a szigorú védelem, egyéb prevenciós szabályozások, a szűrések, a karanténba vonulások menete, a kórházi gyógyítások pontos üteme, a kötelező higiénés szabályok betartása precízen megvoltak s meg is vannak határozva és szervezve hazánkban. Lassan, reményeink szerint, biztonságosan áll vissza a korábbi rend, a megszokott életünk menete, noha a járványnak még nincs vége, vagyis az enyhítések nem jelentik azt, hogy a szabályokat ne kellene betartanunk.

    Mire utal az orrváladék színe?

    Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.