Az orrváladék elfogyasztása kóros? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Gyerekkorom óta megeszem az orrváladékom és nem tudok leszokni róla. Mi ennek az oka? Hogyan szokjak le róla, és kapok-e ettől valami fertőző betegséget?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Létezik egy ún. "Pica" nevű pszichiátriai betegség, mely azt jelenti, hogy a páciens táplálkozásra alkalmatlan anyagokat eszik meg, mely korának nem felel meg.

Mert kisgyermekkorban még ez előfordul a fejlődés részeként, amikor a gyermekek mindent megpróbálnak-megesznek, de később ez már kórosnak számít.

"Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?"

"Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az oka lehet valamilyen táplálkozási hiányállapot, gyermekkori pszichés traumák, egyéb pszichiátriai kórképek.

A terápia az októl függően a hiányállapot rendezése, pszichoterápia, illetve az egyéb kórkép rendezése. Jelentkezzen mindenképpen pszichiátriai szakrendelésen.

Az orrváladék egészséges egyéneknél az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék.

Betegségek esetében besűrűsödik, kórokozókat is tartalmaz. Nagyobb mennyiségű elfogyasztása, mivel nem táplálék, gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, a szájhigiene is károsodik.

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.