• "Miért hagytak el?" - A pszichológus válaszol

    Szerző: WEBBeteg - Kazimír Ágnes, pszichológus

    Gyakran teszi fel sírva ezt a költői kérdést az, akit éppen elhagyott valaki. Különösen, ha ez nem először következik be, akkor nagyon nehéz megérteni és elfogadni. Sorscsapásként, büntetésként, igazságtalanságként éli meg az elhagyott fél.

    Úgy érzi, senki nincs, aki olyan szerencsétlen lenne, mint ő. Gyakran összeomlik, nem ritka az öngyilkossági kísérlet sem, könyörög a visszafogadásért, megalázó helyzetekbe kerül.

    Hirdetés

    Méltatlan kapcsolatokban válik megnyomorított, kihasznált eszközzé, úgy, hogy nem veszi észre. Nem tekintik egyenrangú társnak, nem tudja képviselni önmaga érdekeit, mert nem ismeri azokat.

    Önértékelési zavar állhat a háttérben

    Áltatják ígéretekkel (elválok, csak légy türelmes!- Nem most, mert még kicsik a gyerekek, de hidd, el csak téged szeretlek, stb.) Ez a fajta személyiség önértékelési zavartól szenved, nincs önbizalma, alárendeli önmagát, nem ismeri vágyait, nem tudja érvényesíteni akaratát, gyenge, érzelmileg függő, kapaszkodása gyermeki.

      Kapcsolatfüggőség


    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről>>

    A nemének megfelelő szerep kellékeit nem ismeri, ezáltal megvalósítani sem tudja. Hibás tanult képe alakult ki arról, hogyan kell nőkét/férfiként viselkedni. Gyakran csak a nagyon őszinte önvizsgálat tud segíteni, sokszor pszichológus igénybevétele is elkerülhetetlen.

    Meg kell ugyanis érteni azt, hogy mi az, amin változtatni kell, melyek azok a viselkedési minták, amelyeket már észre se vesz a személy, és szinte reflexként használja a különféle kapcsolataiban. Ezek helyett újat kell kialakítani.

    A megfelelni akarás és a szeretet koldulása helyett felnőttként viselkedni nagyon nehéz feladat. Gyakran nagy csalódások szükségesek ahhoz, hogy valaki ráébredjen, ahogy eddig élt, úgy nem akar tovább élni. Változtatni akar, megtanulni, hogyan képviselheti magát úgy a kapcsolataiban, hogy az kölcsönösséget, egymás elfogadását, egyenrangúságát tekintse alapnak.

    Ha valakit mindig elhagynak, figyelmeztetés lehet

    Nagyon sokan úgy élik le az életüket, hogy mindezt soha nem tapasztalják meg. Megmaradnak a kiszolgáltatott, gyermeki szerepben, megalázottan és megnyomorítottan.

      Fájdalomfüggőség


    Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket. A fájdalomfüggőségről részletesen.>>

    Vagyis, ha valakit mindig elhagynak, azt tekintse ezt az eseményt az életében STOP- táblának, amely azt jelzi, állj, ne tovább, amelyik úton eddig haladtál az nem jó, az a boldogtalansághoz, a magányhoz a kiszolgáltatottsághoz, az örömtelenséghez, a felesleges élethez vezet!

    Meg kell tanulni az érzelmek kifejezését, ezen belül és elsősorban azt, amit szeretnénk, és azt is, amit nem!

     

      Személyiségtípusok a párkapcsolatban


    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    Ehhez viszont az szükséges, hogy ezt tudjuk is. Sokszor ez a legnehezebb! Ha nem megy másként, vegyenek igénybe szakemberi segítséget.

    Aki pedig tűrésre és megalkuvásra rendezi be az életét, az előbb utóbb megbetegszik, személyisége eltorzul, érzelmei elcsökevényesednek, vágyait irigység, indulat és betegségekbe való menekülés  váltja fel, mert ezáltal remél odafigyelést, sajnálatot és törődést, amelyet összetéveszt a szeretettel, amire sóvárog.

    (WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta)

    Legutóbb frissült: 2011.10.24 07:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    A tartós stressz és az önértékelési zavar is kiválthat bőrpanaszokat

    Csalánkiütés, pikkelysömör, ekcéma, akne, rosacea, herpesz: bőrbetegségek, melyek tünetei súlyosbodhatnak, ha valamilyen külső környezeti tényező miatt kibillenünk lelki egyensúlyunkból.

    A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

    Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?

    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.