"Naponta foglalkoztat az öngyilkosság gondolata" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit tegyek?

Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak. Diplomám jövőre lesz. Nagy tartozásom van, és Diákhitelből élek. A párommal nemrég költöztünk össze. A kapcsolatunk azonban egyre rosszabb. Két hónapja találtam egy csomót a mellemben. A tartozásom miatt bírói behajtást akarnak indítani ellenem. Nem tudok fizetni, és attól tartok, maga alá temet a pénztelenségem. Huszonegy évesen ilyen sorsot produkáltam magamnak... Nagyon boldogtalan vagyok.
Súlyproblémáim is vannak. Nagyon nehéz kitartanom a diétázás mellett. Sokszor úgy érzem, értéktelen vagyok. Anyukám szellemileg leépült, apukám másik megyében van. A szüleimmel nemrég rendeződött a kapcsolatom, de a párom nem is beszél velem. Csak annyi tart vissza, hogy ne a nyugdíjas és beteg szüleimre maradjon az adósságom, amit nem tudok kifizetni.
Szerintem munkát azért sem találok, mert szinte mindenre alkalmatlannak érzem magam. Boldogtalan vagyok. Tényleg értéktelen vagyok?

Kedves elkeseredett levélíró!

Azt hiszem, nem értéktelen, de valóban nehéz az élete. Elkeseredett, nincs kire támaszkodnia, nem kap szeretetet, nincs anyagi és érzelmi biztonsága,"lóg a levegőben". Meg kellene alapoznia az életét, az egészségét, minden szempontból.

Önmagára találjon rá, önmagát erősítse, másra nem számíthat. Ez nagy és nehéz munka, de meglátja, mekkora önbizalmat ad, ha felfedezi saját tartalékait, saját erejét.

Mindenekelőtt keressen fel orvost, az emlőjében talált göb miatt! Aztán a Családsegítőt. Ott sok mindenben tudnak tanácsot adni, esetleg segíteni is önnek. A párkapcsolatot ne tartsa fenn, ha az semmire se jó, az erejét viszont elszívja.

A munkaügyi központba jelentkezzen be. Ott is tudnak segíteni. A szülők gondozásához kérje a háziorvos segítségét, van rá törvényes lehetőség!

Látja, mennyi dolga van...

Sétáljon egyet, lélegezzen mélyeket, nézelődjön egy kicsit, vegye észre, hogy jó érzés, hogy él! És meglátja, mennyi értéke és mennyi segítője van. De tegyen önmagáért, ne a csodára várjon! Az életéért, és ne az élete ellen gondolkozzék és cselekedjék!

Bízzon magában! Én ismeretlenül is bízom Önben, tudja, miért? Mert segítséget mert kérni, őszintén!

És mindenekelőtt siessen mammográfiára, előtte persze kérjen beutalót a házirvosától, akivel megbeszélheti a házi gondozást is egyben! Ne önsajnálattal töltse a napokat feleslegesen. Minden percének értéke legyen! Lépjen, mozduljon!

Kapcsolódó Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.