"Naponta foglalkoztat az öngyilkosság gondolata!" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit tegyek?

Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak. Diplomám jövőre lesz. Nagy tartozásom van, és Diákhitelből élek. A párommal nemrég költöztünk össze. A kapcsolatunk azonban egyre rosszabb. Két hónapja találtam egy csomót a mellemben. A tartozásom miatt bírói behajtást akarnak indítani ellenem. Nem tudok fizetni, és attól tartok, maga alá temet a pénztelenségem. Huszonegy évesen ilyen sorsot produkáltam magamnak... Nagyon boldogtalan vagyok.
Súlyproblémáim is vannak. Nagyon nehéz kitartanom a diétázás mellett. Sokszor úgy érzem, értéktelen vagyok. Anyukám szellemileg leépült, apukám másik megyében van. A szüleimmel nemrég rendeződött a kapcsolatom, de a párom nem is beszél velem. Csak annyi tart vissza, hogy ne a nyugdíjas és beteg szüleimre maradjon az adósságom, amit nem tudok kifizetni.
Szerintem munkát azért sem találok, mert szinte mindenre alkalmatlannak érzem magam. Boldogtalan vagyok. Tényleg értéktelen vagyok?

Kedves elkeseredett levélíró!

Azt hiszem, nem értéktelen, de valóban nehéz az élete. Elkeseredett, nincs kire támaszkodnia, nem kap szeretetet, nincs anyagi és érzelmi biztonsága,"lóg a levegőben". Meg kellene alapoznia az életét, az egészségét, minden szempontból.

Önmagára találjon rá, önmagát erősítse, másra nem számíthat. Ez nagy és nehéz munka, de meglátja, mekkora önbizalmat ad, ha felfedezi saját tartalékait, saját erejét.

Mindenekelőtt keressen fel orvost, az emlőjében talált göb miatt! Aztán a Családsegítőt. Ott sok mindenben tudnak tanácsot adni, esetleg segíteni is önnek. A párkapcsolatot ne tartsa fenn, ha az semmire se jó, az erejét viszont elszívja.

A munkaügyi központba jelentkezzen be. Ott is tudnak segíteni. A szülők gondozásához kérje a háziorvos segítségét, van rá törvényes lehetőség!

Látja, mennyi dolga van...

Sétáljon egyet, lélegezzen mélyeket, nézelődjön egy kicsit, vegye észre, hogy jó érzés, hogy él! És meglátja, mennyi értéke és mennyi segítője van. De tegyen önmagáért, ne a csodára várjon! Az életéért, és ne az élete ellen gondolkozzék és cselekedjék!

Bízzon magában! Én ismeretlenül is bízom Önben, tudja, miért? Mert segítséget mert kérni, őszintén!

És mindenekelőtt siessen mammográfiára, előtte persze kérjen beutalót a házirvosától, akivel megbeszélheti a házi gondozást is egyben! Ne önsajnálattal töltse a napokat feleslegesen. Minden percének értéke legyen! Lépjen, mozduljon!

(WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

A krízist megélő emberek...

Sokan tapasztalták már, hogy családtagjuk, barátjuk, munkatársuk élete olyan krízishelyzetbe jutott, amiből egyedül nem láttak kiutat, és a...

Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású...

Öngyilkossági szerződés

Az öngyilkosságnak ez a formája általában 2-3 embert érint, akik együtt, vagy külön helyszínen, de azonos időben halnak meg. A szerződő felek...

Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel...

Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott...

Öngyilkosság - Megakadályozható...

Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől...

Folyamatos felügyelet szükséges

Az egészségügyi szolgáltatókkal szemben indított kártérítési perek egyik típusügye az olyan öngyilkossági eset, ami a beteg pszichiátrián...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.