• Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Számos kórházi osztályon a minimum elváráshoz képest is 30-40 százalékkal kevesebb nővér dolgozik Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. Ez már krízishelyzet, amit eszerint kell kezelni - jelentette ki pontosan egy éve a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. A probléma ma is fennáll, és nem sok előrelépés történt a szakdolgozói hiány csökkentése érdekében.

    Hirdetés

    Folyamatban van a béremelés

    Négylépcsős béremelés van folyamatban: 2016-ban több mint 26 százalékkal, 2017-ben 12 százalékkal, idén 8 százalékkal emelkedett a bérük, 2019. november 1-jétől pedig várhatóan újabb 8 százalékkal nő az ápolók fizetése. Ösztönzőként ösztöndíjprogramot hirdettek az ápolótanulók körében. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által indított programban az egészségügyi szakképzést nyújtó intézmények nappali tagozatos tanulói - tanulmányi eredményüktől függően - akár havi 40 ezer forint rendszeres támogatásban részesülhetnek - pályázni május 4-ig lehet. Ők azonban még nem végzett szakemberek, évek kérdése, amire munkába állhatnak, hacsak nem külföldi munkavállalásban gondolkodnak.

    Ennyien mentek külföldre
    Tavaly 25 ezren vándoroltak ki Magyarországról, ami visszaesés a 2016-os 29 400-hoz képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A legmagasabb adatot 2015-ben regisztrálták, akkor 32 850-en hagyták el az országot, főként Németországban, Ausztriában és Angliában kezdtek új életet - írja a Portfolio.hu.

    Nyugdíjazás és bérnővérek

    Balogh Zoltán elnök elmondta azt is: az egészségügyi szakképzés rendszerének visszaállítása csak 2019-2020 táján fogja éreztetni a hatását, így még nem lehet tudni, hogy a frissen végzettek közül mennyivel többen maradnak majd az egészségügyben, miközben a Nők 40 nyugdíjkedvezmény, illetve a szakma elöregedése miatt egyre többen mennek nyugdíjba. A fővárosban éppen ez jelenti a legnagyobb problémát, nagyon sok nyugdíjhoz közeli szakdolgozó található a kórházakban, a hiányzó ápolókat pedig bérnővérekkel pótolják. Egy nevét elhallgató ápolónő elmondta, hogy alkalmanként, egy 12 órás műszakra nettó13 ezer forintot kínálnak neki, általában hetente egyszer van rá szükség, így megoldható, hogy a pihenőnapján bérnővérkedjen. Van úgy, hogy szakápolóra van szüksége az adott osztálynak, és külön fizetnek bizonyos feladatokért - például az infúzió bekötéséért. Azt is elmondta, hogy hátránya ennek a megoldásnak, hogy hétről hétre sok minden változik az osztályon, nem ismeri a betegeket, a kollégákkal sem tud kialakulni közvetlenebb kapcsolat, havonta azonban jól jön számára a plusz 50-55 ezer forint.

    Nagyobb probléma, mint az orvoshiány

    A Magyar Kórházszövetség vezetősége többször felhívta már a figyelmet, hogy nem az orvos-, hanem a nővérhiány jelenti az egészségügy legnagyobb problémáját. Csak egy példa: akkora a szakdolgozói hiány a győri Petz Aladár Kórházban, hogy a biztonságos ellátás érdekében a beteg komfortjából kell visszavenni, azaz betegeket helyeznek át szobákba, hogy ne maradjanak üres ágyak. Havonta két-három fiatal nővér mond fel, és közel 50 százalék azoknak a nővéreknek az aránya, akik tapasztaltak, vagyis legalább tíz éve szakápolóként dolgoznak. Az intézmény honlapján több állást is hirdetnek, több osztályra is keresnek ápolókat, határozatlan időre, három hónapos próbaidővel.

    Az MESZK honlapján jelenleg is több mint 200 állás között lehet böngészni: ápolót, vezető ápolót, sürgősségi szakápolót, segédápolót, asszisztenst keresnek a fővárosban, E kategóriás ápolóra pedig Bács-Kiskun megyében van szükség.

    Nem csupán a kórházakban kevés a szakember, védőnőből is kevés van, a Magyar Védőnők Egyesülete információja alapján 400-an hiányoznak a rendszerből. Az ágazat összlétszáma egyébként 4800.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Hír forrása: MESZK, 444, ATV

    Legutóbb frissült: 2018.05.02 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    Hazaküldenék a magyar orvosokat

    A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    Miért éppen Svédország? - Interjú Dr. Dávid József pszichiáterrel

    Aktuális kérdés ma Magyarországon az orvosok külföldre vándorlása. Évről évre egyre több szakorvos kérelmezi a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Ebben a témában kerestem meg a Svédországban élő dr. Dávid Józsefet, aki 1990-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, azóta dolgozik a pszichiátriában, ’97-től szakorvosként és két éve él és praktizál Göteborgban.

    Női orvosok: Magánélet és a karrier összeegyeztethető?

    A Chelsea-i és a Westminsteri Kórház plasztikai sebészetének pácienseit kárpitozott bútorokkal berendezett tágas várószoba fogadja, amelyen sárga csíkos, az útkereszteződésekben láthatóhoz hasonló széles sáv húzódik végig. Itt dolgozik Shweta Aggarwal gyakorló plasztikai sebész, aki égési sebekkel és mellrekonstrukcióval ugyanúgy foglalkozik, mint zsírleszívással és implantátumok beültetésével.

    Orvoshiány - Hová távoznak a magyar orvosok?

    Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.