Utazással kapcsolatos leggyakoribb egészségügyi probléma a hasmenés

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az utazással összefüggő hasmenés úti céltól és évszaktól függően 30-70 százalékos gyakoriságú lehet. (x)

Minden utazó szeretné, hogy biztonságosan, zavartalanul – a hasmenést elkerülve – töltse nyári szabadságának idejét. Még ha nem is utaznak messzire, akkor is érdemes felkészülni néhány eshetőségre.

Utazó család

Amennyiben egzotikus helyre utazik, érdemes orvossal konzultálni, aki a járványtani ismeretek birtokában, a páciens egyéni kockázatát mérlegelve dönti el, hogy a megelőzés lehetőségein túl milyen kiegészítő kezelést javasol bélfertőzés esetén.

Amennyiben közelebbi úticélt választ, szervezete akkor is új kihívásokkal néz szembe: a megszokottól éltérő fogások, más higiéniás körülmények. Emiatt érdemes felkészülni, hogy a kellemetlen tüneteket mielőbb enyhíteni tudjuk. Érdemes néhány egyszerű szabályt betartani, amivel megkímélhetjük magunkat a kellemetlenségektől:

  • Zöldséget, gyümölcsöt csak alaposan megmosva és hámozva vagy főzve fogyasszunk!
  • Bármilyen nehéz, mondjunk le bizonyos kulináris örömökről, úgymint félig átsütött hús, hal, pasztőrözetlen tejtermék, nyers tojás.
  • Kizárólag palackozott vagy felforralt innivalót fogyasszunk – jégkocka nélkül! Fürdőzés közben se nyeljünk vizet!
  • Bár ezt manapság már szinte mondanunk sem kell, de kézmosás, kézmosás, kézmosás... és fertőtlenítés!
  • Még ha minden ajánlást betartunk is, készüljünk fel a legrosszabbra, és legyen nálunk házipatika!

Hasmenés megelőzésére és kezelésére válasszon komplex megoldást

A hasmenés esetén fontos, hogy a bélflóránkat (más néven mikrobióta) is regeneráljuk. De mi is az a mikrobióta? A mikrobióta voltaképpen egy újonnan felfedezett szerv, amit a tudósok a mai napig tanulmányoznak. Alkotóelemei javarészt baktériumok, kisebb arányban gombák és vírusok, amelyek a bőrön, a hüvelyben, a szájban és a belekben élnek, szabályozott működésű közösséget alkotva a szervezeten belül. Anyagcseretermékeik nemcsak annak egészséges működését támogatják, de a kórokozókkal szembeni védelmi vonalakat is erősítik. A bélmikrobióta összetétele egyénenként változó. Azonban a helytelen táplálkozás, a stressz, egyes fertőzések és gyógyszerek felboríthatják a kényes egyensúlyát. A felborult egyensúlyt diszbiózisnak nevezzük.

Utazó párAz Enterol egy vény nélkül kapható klinikailag bizonyított hatású gyógyszer, az utazással összefüggő fertőzéses hasmenéses panaszok megelőzésére és kezelésére. A Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745 élesztőgomba törzset tartalmazó készítmény gátolja bizonyos, hasmenést okozó káros baktériumok működését. Így amellett, hogy enyhítheti a fertőzésből származó akut hasmenések tüneteit, a bélmikrobióta egyensúlyának visszaállításában is hatékony segítséget nyújt.

Utazással összefüggő fertőzéses hasmenés megelőzésére 1–2 tasak Enterol Forte ajánlott naponta. A kezelést 5 nappal az utazást megelőzően kell megkezdeni és az utazás teljes időtartama alatt folytatni. Akut hasmenésben naponta 1-szer 1 tasak Enterol Forte javasolt, amíg a panaszok fennállnak.

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745
Forgalmazza: MagnaPharm Hungray Kft.
Budapest, 1119 Fehérvári út 97-99.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Vércukor-önellenőrzés
Vércukor-önellenőrzés

Mikor és hogyan mérjünk?

Mikor szedjünk probiotikumot?
Mikor szedjünk probiotikumot?

Hogyan válasszunk?

WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.