Felkészülhetünk pénzügyileg egy súlyos tragédiára?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az élet kiszámíthatatlan, épp ezért olyan váratlan, szerencsétlen eseményeket is tartogathat, amelyek jelentősen megterhelhetnek minket - fizikailag, lelkileg és anyagilag egyaránt. Vajon hogyan tudunk felkészülni egy átmeneti vagy tartós keresetkiesésre, esetleg egy súlyos tragédiára? Nézzük a lehetőségeinket! (x)

Teljesen természetes, hogy nem szívesen beszélgetünk vagy gondolkodunk olyan nem várt eseményekről, mint például egy baleset, egy súlyos egészségügyi probléma vagy egy idő előtti, hirtelen haláleset.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyen tragédiák csak másokkal történhetnek.

Az igazság azonban az, hogy nem tudhatjuk előre, mikor kerülünk olyan helyzetbe, amely akár tartós betegállománnyal, ezzel együtt pedig jelentős bevételkieséssel jár.

Épp ezért - akármennyire is nem akarjuk az ördögöt a falra festeni - muszáj felelősségteljesen gondolkodnunk, mégpedig saját magunk és családunk anyagi biztonsága érdekében.

Az ilyen, iszonyatosan nehéz helyzetekre ugyanis lelkileg aligha lehet felkészülni, pénzügyileg viszont annál inkább.

Öngondoskodás mint mentőövÖngondoskodás, mint mentőöv

Manapság egyre többen ismerik fel az öngondoskodás fontosságát, amelynek lényege, hogy felelősségteljesen döntünk és cselekszünk olyan esetleges jövőbeli eseményekkel kapcsolatban, amelyekre legszívesebben sosem gondolnánk.

Egy családfenntartó egészségügyi állapotának romlása, tartós keresőképtelensége vagy eltávozása a kezdeti ijedtség és a mérhetetlen bánat mellett ugyanis kétségbeesést is szülhet: hogyan fogjuk kifizetni a számlákat és a hiteleket, vagy ételt és ruhát venni gyermekünknek, ha egyik napról a másikra kihúzzák a lábunk alól a talajt, pontosabban a zsebünkből családi bevétel jelentős részét?

Gondoljunk csak bele, ha hátrahagyott családtagjaink hitelből próbálják meg átvészelni a halálunkat követő, szinte elviselhetetlenül nehéz időszakot. Egyetlen lépés elég ahhoz, hogy egy olyan adósságspirálba kerüljenek, amelyekből évek alatt sem feltétlenül találnak ki. A gyermekét egyedül nevelő szülő halála pedig még súlyosabb következményekkel járhat.

Ha nem hunyunk szemet afelett, hogy a váratlan események a mi életünket is bármikor felforgathatják, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a jelenben jó döntéseket hozunk - olyanokat, amelyek legalább anyagilag megkönnyíthetik családunk jövőjét egy érzelmileg egyébként is igazán megterhelő helyzet esetén.

Ilyen okos lépés például a kockázati életbiztosítás megkötése is, amely mentőövet nyújt szeretteinknek akkor, amikor a legjobban szükségük van rá: megbetegedésünk, megsérülésünk vagy halálunk esetén. Hiszen felelősséggel tartozunk értük.

A váratlan helyzetek okozta anyagi bizonytalanság kockázatának csökkentésére tehát van mód - nézzük meg részletesebben, mit kell tudnunk erről a lehetőségről!

Kis költség napjainkban, nagy segítség a jövőben

A kockázati életbiztosítás lényege, hogy a biztosító megsérülésünk, megbetegedésünk vagy halálunk esetén kifizeti a szerződésben meghatározott összeget nekünk, vagy az általunk meghatározott (egy vagy több) kedvezményezettnek.

De vajon mennyibe kerül nekünk havonta a családunk anyagi biztonsága? Nos, ez bizony rengeteg mindentől függ, az életkorunktól kezdve a szerződés időtartamán át egészen az egészségi állapotunkig. Sőt, még a foglalkozásunk kockázati szintje is jelentősen befolyásolja a biztosítási díjat.

Az általános szabály az, hogy minél nagyobb eséllyel sérül, betegszik vagy hal meg valaki, annál drágább lesz számára az öngondoskodás. Egy magasépítész például értelemszerűen magasabb díjat fog fizetni, mint egy azonos korú és egészségügyi állapotú virágkötő.

Ha pedig építész barátunk erősen dohányzik, és 15 évvel idősebb, mint az említett virágkötő, akkor akár dupla árat is fizethet egy ugyanolyan feltételekkel megkötött biztosításért, mint az alacsonyabb kockázati csoportba tartozó társa.

Emellett minél nagyobb összeget szeretnénk családunkra “hagyni” halálunk esetén, annál többet kell havonta áldoznunk az anyagi biztonság megalapozására.

A bizosítás egyébként lehet fix és változó (fokozatosan növekvő - életkor követő) díjas is, emellett választhatunk havi, negyedéves, féléves vagy éves befizetést.

Fontos tudni azonban azt is, hogy vannak bizonyos tényezők, amelyek esetén a biztosító megtagadja a biztosítási összeg kifizetését.

Ha például öngyilkosságot követünk el, eltitkolt betegség miatt halunk meg, szabályszegés, kábítószer-fogyasztás, bűncselekmény esetleg extrém sport következtében sérülünk meg vagy veszítjük életünket, akkor családunk pénz nélkül marad - hiába fizettük éveken át kitartóan a díjakat.

Ezért nem csak a szerződés megkötésekor, hanem teljes időtartama alatt ajánlott a felelősségteljes döntésre és viselkedésre törekedni.

A jól ismert baleseti-, egészség- és haláleseti biztosításokon túl egyébként ma már számos további - például kegyeleti vagy hitelfedezeti - konstrukció közül választhatunk. Így biztosan mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb, minden igényére kiterjedő lehetőséget.

Épp elég a lelki teher - anyagi ne legyen

Bár a már említett tragédiákra továbbra sem jó gondolni - és talán meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket -, el kell fogadnunk az élet kiszámíthatatlanságát és a tényt, miszerint bármikor, bárkivel megtörténhet a baj.

A még mindig tomboló világjárványnál talán semmi sem mutatta meg jobban, hogy a modern világban is felütheti a fejét az anyagi kilátástalanság, mégpedig egy szempillantásnyi idő alatt, egyik napról a másikra.

A komoly egészségügyi problémák az egész családunk életét megváltoztathatják, épp emiatt éri meg a felkészülés. Hiszen még mindig jobb apránként félretenni, és reménykedni, hogy végül sosem történik nagyobb tragédia, mint hirtelen mélypontra kerülni egészségügyileg és anyagilag is.

A lehetőségeinkhez és igényeinkhez mérten legmegfelelőbb termék kiválasztása azonban nem könnyű feladat, hiszen a paletta - ahogy fentebb említettük - igen sokszínű. Ezért ne féljünk szakértői segítséget kérni, hogy valóban a legjobb megoldás mellett köteleződjünk el hosszú távon.

Szeretteinknek épp elég lesz a lelki terhekkel megbirkózni. Legalább a pénzügyi terhek miatt ne fájjon a fejük.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.