Összenőtt kisajkak, mit lehet tenni? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Három éves kislányomnak összenőttek a kisajkai. Szeretném megkérdezni,hogy milyen beavatkozással választható szét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Első lépésben mindig egy kis ösztrogén hormont tartalmazó krémmel kezeljük helyileg, és bekenés után a kisajkakat kézzel meg kell próbálni kissé szétfeszíteni. 1 hét alatt magától is megoldódhat a probléma.
Ha erre nem oldódik fel az összenövés, akkor vigye gyermeknőgyógyász szakrendelésre, ilyenkor egy kis vattapálcával egy mozdulattal oldható az összenövés. Csak nagyon-nagyon ritkán van emiatt szükség műtétre.
Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor

Hogyan alakul ki a kisajkak összenövése?

A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken, 3 hónaptól, 6 éves korig fordul elő leggyakrabban. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.

Az összenövést a két kisajak között rostos kötőszöveti adhesiók okozzák. Kialakulásukban a serdülőkor előtti jellegzetesen alacsony ösztrogénszint játszhat szerepet.

Hova érdemes fordulni?

Fontos ilyenkor, hogy alapos vizsgálat történjen egy gyermeknőgyógyász által, hogy egyéb okokat is kizárjanak, mint az átjárhatatlan hymen (szűzhártya), és egyéb nemi szervi, vagy húgyúti fejlődési rendellenességek.

A majdnem mindig tünetmentes elváltozás csak nagyon ritkán okoz panaszokat, ilyenkor húgyúti, vagy genitális megbetegedések fordulhatnak elő. Az egyik tipikus tünet lehet a hüvelyi reflux. Ilyenkor a vizeletürítést követően, ahogy a gyermek feláll, vizeletcsepegés észlelhető.

Ártalmatlan elváltozásról van szó, kezelése majdnem mindig konzervatív módon zajlik, műtét nem szükséges.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.