Petefészekrákra hajlamosít az endometriózis

MTI
megjelent:

Jelentősen magasabb a petefészekrák három típusa kialakulásának a kockázata azoknál a nőknél, akik endometriózisban szenvednek - állapították meg amerikai kutatók.

Az endometriózis során a méh belső felszínét borító nyálkahártya (endometrium) a méh üregén kívül is felbukkan. Az elváltozás a reproduktív korban lévő nők 10 százalékát érinti. Gyakori tünete a krónikus medencetáji fájdalom, de terméketlenséget is okozhat.

Endometriózisnál a másutt felbukkanó csomók a méhnyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban felépülnek, majd menstruációs vérzés formájában leválnak. Az endometriózis kiváltó okát még nem ismerik pontosan, a közelmúltbeli tanulmány azt az elméletet erősíti, hogy genetikai hajlam is állhat kialakulásának hátterében.

Gyakoribb a petefészekrák előfordulása

A Dél-Kaliforniai Egyetem szakemberei Celeste Leigh Pearce vezetésével végzett tanulmányukban több mint 23 ezer nő adatait elemezték 13 tanulmányból.

Arra a következetésre jutottak, hogy az endometriózusban szenvedők esetében több mint háromszoros a világos sejtekből álló petefészekrák, több mint kétszerese az endometriod típusú daganat és kétszerese a kis malignitású szerózus típusú petefészekrák kialakulásának a kockázata.

Bár erős kapcsolatot mutattunk ki az endometriózis és a petefészekrák fent nevezett három típusa között, a legtöbb endometriózisban szenvedő nő esetében nem fejlődik ki petefészekrák. Az egészségügyben dolgozóknak ugyanakkor tudatában kell lenniük ennek a megnövekedett kockázatnak.

Ez az áttörés elvezethet a petefészekrák megnövekedett kockázatát hordozó nők jobb azonosításához, alapot teremthet a jobb megelőzéshez és a korai felismeréshez - írták a szakemberek a The Lancet Oncology szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.