A prionfehérjék idegrendszeri szerepe

MTI
megjelent: 2010.01.27.

A prionfehérjékre az elmúlt években irányult a tudósok figyelme, amikor a szivacsos agyvelősorvadás, például a kergemarhakór, illetve embernél a Creutzfeldt–Jacob-kór hátterét keresték.

Egérkísérletek azt mutatták, hogy a prionfehérjék létfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek nyúlványait körülvevő burok fenntartásában - közölték svájci kutatók a Nature Neuroscience című szaklap vasárnap megjelent számában.

A zürichi egyetemi kórház kutatói szerint lehetséges, hogy a "jó" prionok hiánya betegséget okoz a perifériás idegrendszerben.

A prion
A prion egy fehérje természetű fertőző ágens, amely a "gazdaszervezetben", például az emberben képes tovább szaporodni. Prion okozza például a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladását is. >>A prion betegségekről

A prionfehérjékre az elmúlt években irányult a tudósok figyelme, amikor a szivacsos agyvelősorvadás, például a kergemarhakór, illetve embernél a Creutzfeldt–Jacob-kór hátterét keresték.

Ezt a degeneratív és gyógyíthatatlan állapotot mai ismereteink szerint hibás térszerkezetű, fertőző prionfehérjék okozzák. A zürichi kutatók azonban a prionfehérjék normális térszerkezetű változatát vizsgálták olyan egerekben, amelyeknél kevesebb prion termelődött a szokásosnál.

Ha az ideszálat védő burok sérül

Ezek az egerek ellenállóak a prionbetegségekkel szemben, ám más abnormalitások fejlődtek ki náluk, például a perifériás idegsejtekben, amelyekben az idegszálat körülvevő védőburok sérült. Ezek az idegek szállítják a központi idegrendszerből, az agyból és a gerincvelőből az utasításokat a szervekhez és a végtagokhoz.

Megállapították, hogy a prion neuronokból való eltávolítása után a védőburok sérült, és az idegsejtek degenerálódtak. A svájci kutatók még korainak tartják következtetések levonását. 2007-ben a Leedsi Egyetem kutatói Nigel Hooper vezetésével azt állapították meg, hogy az egészséges prionok jelenléte némi védettséget nyújt az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

"Vannak bizonyítékok arra, hogy több különböző szerepet játszhatnak (a prionok), attól függően, hol találhatók meg a szervezetben" - mondta Hooper a BBC hírportáljának.

Demenciát okozó ritkább kórképek

A demenciát egy kis százalékban olyan ritkábban előforduló agyi megbetegedések okozzák, mint a Pick-betegség, a Lewy-testes betegség, a Huntington chorea, vagy az ismertebbnek és gyakoribbnak mondható Parkinson-kór. A Pick-betegség egy az Alzheimer-kórra nagyon hasonlító, ritka kórkép. Abban tér el a sokak által ismert demenciaformától, hogy az agynak csak egy körülírt részét érinti és a beteg állapota gyorsan romlik. Az érintett agyterületből vett szövettani mintát mikroszkóppal vizsgálva jellegzetes duzzadt, ballonszerű, zárványokat tartalmazó úgynevezett Pick-sejteket tudnak kimutatni az orvosok. Demenciát okozó ritkább kórképek>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

A Creutzfeldt-Jakob-kór

A Creutzfeldt-Jakob-kórt először az 1920-as évek elején írták le, az úgynevezett prionbetegségek közé tartozik, melyek az agy szivacsszerű...

Mik azok a prionbetegségek?

1985-ben kezdődött Angliában a BSE járvány, közismert nevén kergemarha-kór terjedése a szarvasmarhák között. De mi is az a prion, és milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.