Mozgáskorlátozott igazolvány - Ki állíthatja ki a szakértői véleményt?

Szerző: WEBBeteg

"Szeretnék mozgáskorlátozotti (rokkantsági) igazolványt kiváltani, és az lenne a kérdésem, hogy bármilyen orvos (pl. a háziorvosom) kiállíthatja a rokkantsági fokot igazoló szakértői véleményt?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A mozgáskorlátozott igazolvány kiváltásához szükséges orvosi váleményekről

A mozgáskorlátozott igazolvány kiállításához szükséges orvosi szakvélemény kiállításnak részletes feltételeit, a 164/1995. Korm. rendelet tartalmazza. Az alábbi esetekben a szakvélemény kiállítására a háziorvos, házi gyermekorvos, ezek hiányában a lakóhely szerint területileg illetékes háziorvos, házi gyermekorvos jogosult:

Gyógyászati segédeszközök

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit.
Gyógyászati segédeszközök>>
 • A mozgásszervek megbetegedései, fejlődési rendellenességei, hiányállapotai, amennyiben súlyos mozgáskorlátozottságot okozó mértékben fennállnak:
  1.1 A végtag(ok) hiánya, csonkoltsága, művégtag használatával is, egy vagy több végtag nagyízületi merevséggel járó elváltozásai.
  1.2. A járást súlyosan korlátozó deformitással és merevséggel járó M. Bechterew, combcsontfejelhalás.
  1.3. Bármely alsó végtag(ok) nagycsontjainak álízülete, mely több mint egy év óta fennáll, járógép használatával.
 • A központi vagy perifériás idegrendszer sérülése, megbetegedése következtében az egyik alsó végtagra terjedő plegia vagy több végtagra terjedő súlyos paresis, illetőleg plegia (pl. status post apoplexiam seu thrombosis cerebri, Heine-Medin-, Little-kór, gerincsérülés követkeménye).

  Jogi esetek a WEBBetegen

  Minden, ami egészségüggyel foglalkozó jogszabály. Értelmezés és tanácsok mindenkinek - jó tudni! Jogi esetek a WEBBetegen>>
  2.4. Előrehaladott deformitással járó rendszerbetegségek (pl. sclerosis multiplex, dystrophia musculorum progressiva, amyotrophias lateralsclerosis).
 • A fenti eseteken kívüli betegségek esetén a háziorvos beutalása alapján a illetékes szakorvos állítja ki a szakvéleményt személyes vizsgálat és/vagy rendelkezésre álló orvosi lelet, zárójelentés alapján.
  További információt lakóhelye szerint illetékességgel rendelkező kiállításra jogosult okmányirodában kaphat.

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gerincgyógyászati eszközök a...

A reumatológiai szakrendelőben megjelenő páciensek többségének nyaki, háti vagy deréktáji fájdalom valamelyike képezi a fő panaszát. Ezen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.