• GiftedHand: egyedülálló rehabilitációs eszköz Debrecenből

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Második helyezett lett Kövesligeti Eszter GiftedHand nevű rehabilitációs eszköze a BrainFactory verseny nemzetközi fordulójában. A Debreceni Egyetem végzős gyógytornászhallgatójának ötlete, elképzelt eszköze elősegítheti a kéz ujjainak passzív mozgatását.

    Kövesligeti Eszter korábban a debreceni Huszár Gál Gimnázium tanulója volt, innen kapott segítséget ötlete pontosabb kidolgozásához. Az iskolában egy innováció, robotika szakkör működik, résztvevőinek és mentortanárának nagyon hálás vagyok – meséli Eszter, aki továbbtanuláskor a gyógytornász szakot választotta, ahol továbbfejlesztették az elképzelését, és a közeljövőben mindenképpen szeretné megvalósítani az ötletét, kézzel fogható eszközt gyártani, ehhez pedig keresik a legjobb megoldást.

    Hirdetés

    Az általa elképzelt GiftedHand egy passzív gép, amely a kéz ujjainak passzív mozgatását végzi izoláltan és együttesen is, a kéz finom motorikájára is hangsúlyt helyezve.

    Kórházakban, boltokban...

    Előnye abban rejlik, hogy az eszköz által a betegeket hozzásegítheti a mielőbbi felépüléshez, növelheti az esélyét annak, hogy önellátásra is képesek legyenek, visszanyerjék munkaképességüket, ezáltal még hasznosabb tagjai legyenek a társadalomnak.

    Elsősorban a kórházak traumatológia, neurológia, rehabilitáció osztályain lenne nagy szükség ezekre a készülékekre, illetve a gyógytornász magánpraxisokban. A gyógyászati segédeszköz boltokban árulva pedig akár a betegek maguk is megvásárolhatnák a gépet, így otthonukban is elérhetővé válna.

    Út a nemzetközi versenyig, és azután...

    A végzős egyetemista Kövesligeti Eszter ötlete a BrainFactory online verseny hazai fordulóján első helyezést ért el, így másik két magyar ötlettel együtt bejutott a nemzetközi versenybe, ahol a szlovák, cseh és lengyel döntősök között is megállta a helyét, és második helyezést ért el – válaszolta a WEBBeteg.hu kérdésére Salya Nóra, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. projektmenedzsere, aki azt is elmondta, hogy nem engedik el Eszter kezét, az ügynökség a verseny után egyértelműen célul tűzte ki, hogy minden segítséget megadjon, amire az ötlet megvalósításához szüksége lehet a fiatalnak, illetve a többi ötletgazdának.

    Az INNOVA egyetemi hátterével, széles kapcsolati hálóján keresztül egyfajta mentori tevékenység részeként, tanácsadással, nemzetközi és hazai K+F források keresésében és menedzselésében is segítséget tud nyújtani. Folyamatosan tartjuk Eszterrel a kapcsolatot, éppen most volt egy találkozónk vele, ezen a jövőbeli előrelépési lehetőségekről beszélgettünk – tette hozzá a projektmenedzser.

    Egészség, egészségügy az ötletbörzéken

    Eddig elvétve volt csak néhány egészségügyi témában beküldött ötlet, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi forduló során. Éppen ezért volt Eszter ötlete kimagasló, elképzelése rövid leírásából is egyértelműen érezhető volt, hogy olyan valós problémára keresi a megoldást, amelyet egyetemi tanulmányai, mindennapjai, szakmai gyakorlata során naponta tapasztal – összegezte Salya Nóra.

    Az „Agyüzem”

    A BrainFactory nemzetközi projekt az innovatív ötletek azonosítását, támogatását és megvalósulását tűzte ki céljául, emellett fontos, hogy a nemzetközi partnerség segítséget nyújtson az ötletek szélesebb körben való megismerhetőségéhez, és lehetőség szerint támogassa azok megvalósítását, továbbfejlesztését.

    Kizárólag a verseny honlapján keresztül benyújtott ötletek, elképzelések vehettek részt a hazai, majd a nemzetközi megmérettetésen, erre önállóan vagy csapatban is lehetett jelentkezni.

    A tavalyi online ötletverseny nemzetközi fordulójába továbbjutott versenyzők – Kövesligeti Eszter, Paku Ákos és Kálmán Lajos, valamint Hausberger János – rendkívül komolyan vették a nemzetközi megmérettetést. Ötletüket az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. által szervezett, A Jövő megoldásai – Információs nap keretében be is tudták mutatni, a hazai forduló díjátadóját is ekkor tartották. A pályázati projekt a Visegrádi Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Fotók forrása: Kövesligeti Eszter, INNOVA

    Módosítva: 2017.02.22 11:25, Megjelenés: 2017.02.22 11:25
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.