A magas húgysavszint és a köszvény

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az emelkedett húgysavszint számos betegség (pl. ízületi problémák, köszvény) kialakulásához vezethet. Ön tudja, hogy mi befolyásolja a szervezetünk húgysavszintjét? Tisztában van vele, hogy miért kell kezelni, ha túl magas? Cikkünkből megtudhatja.

A téma cikkei - Köszvény

7/1 A köszvény és tünetei
7/2 A magas húgysavszint és a köszvény
7/3 Milyen vizsgálatokra számíthat?
7/4 A köszvény kezelési lehetőségei
7/5 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
7/6 A magas húgysavszint okozta más betegségek
7/7 A köszvény hosszú távú szövődményei

Emberben a húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontási végterméke. A purin vegyületek fehérje tartalmú táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe, illetve az elhalt sejtek lebomlása során lebomló nukleinsavból képződhetnek.

A szervezet teljes húgysavtartalma 1 g körül van egészséges esetben. Köszvényes betegekben ez akár 30 g is lehet. Amennyiben a lebomlás mennyisége és a szervezet nukleinsav igénye egyensúlyban van, a vér húgysavszintje nem változik. Emésztés során a fehérjék nagy része húgysavvá alakulva kerül a keringésbe, majd 80 százaléka a vesén keresztül, kb. 20 százaléka pedig a gyomor-béltraktuson át választódik ki.

A normál húgysavszint vénás vérben:

  • férfiaknál: 220-420 µmol/l
  • nőknél: 140-340 µmol/l

Mi okozhat emelkedett húgysavszintet?

A húgysavszintet döntően az életkor, a nem és a táplálkozás befolyásolja. Magas húgysavszint kialakulhat a húgysav fokozott termelődése, valamint a csökkent kiválasztása következtében. A férfiak húgysav szintje magasabb, mint a nőké, a változó kor után azonban a nőknél is emelkedik. A kor előrehaladtával emelkedik a húgysavszint.

Az elhízás, a nagy mennyiségű fehérjében gazdag (pl. vörös húsok, belsőségek) táplálkozás, a fokozott alkoholfogyasztás szintén növelik a vér húgysavszintjét. Bizonyos gyógyszerek (pl. thiazid típusú vízhajtók) is növelhetik a húgysavszintet. Vesebetegeknél, cukorbetegeknél csökken a vese húgysavkiválasztása, így nő a vérben a húgysav mennyisége.

Bizonyos anyagcsere-betegségekben, leukémiában, rosszindulatú daganatok kemoterápiája vagy sugárterápiája következtében a húgysav termelődése fokozott.

Mit okozhat az emelkedett húgysavszint?

Az emelkedett húgysavszint ízületi problémákhoz, köszvényhez vezethet. A húgysav az ízületeken kívül felhalmozódhat a vesékben, vesekövet okozhat. A magas húgysavszint nagyon szoros kapcsolatban áll más betegségekkel. Ilyen az elhízás, a magas vérnyomás betegség, a cukor anyagcsere zavara-cukorbetegség, magas vérzsírszint („jóléti” szindróma) vagy bizonyos vesebetegségek. Az emelkedett húgysavszint ezek előrejelzője lehet, illetve rizikófaktorként szerepelhet.

A köszvény

Napjainkban egyre gyakoribb betegség a köszvény. A modern társadalmakban gyakori helytelen életmód következtében kialakuló jóléti szindrómával gyakran jár együtt. A betegség hajlama öröklődik.

Az ízületekben húgysavkristályok választódnak ki, rakódnak le, melyek gyulladást provokálnak. A teljes jólét állapotában, hirtelen, sokszor éjszaka, igen fájdalmas ízületi gyulladás alakul ki duzzanattal, bőrpírral, melegséggel, akár lázzal. Ez az akut köszvényes roham. Olyannyira fájdalmas lehet, hogy a takaró érintése is elviselhetetlenné válhat (podagra). Főként az öregujj alapízületét érinti, de más ízületben is előfordulhat.

A betegség sokáig rejtve maradhat, ezért érdemes rendszeresen vérvizsgálat segítségével ellenőrizni a húgysavszintet, és időben kezelni, főként amennyiben a családunkban előfordul ilyen betegség vagy jóléti szindrómában szenvedünk. Így elkerülhetjük, csökkenthetjük az akut rohamok kialakulását.

Mit tehetünk?

Ha köszvényes panaszokat észlel, mielőbb keresse fel orvosát. Léteznek olyan gyógyszerek, amiket csak reumatológus szakorvos írhat fel a panaszok enyhítésére (pl.: szükség esetén húgysavszintet csökkentő gyógyszereket is alkalmaznunk kell).

Emellett a megfelelő diéta alapvető fontosságú. Kerüljük a magas húgysavtartalmú ételeket (pl. húsok, főként a vörös húsok, belsőségek) és az alkoholfogyasztást. Megfelelő testsúly kialakítása, fenntartása elengedhetetlen, továbbá nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, és bő vizeletürítés. Akut köszvényes roham esetén gyulladáscsökkentő szerek segíthetnek.

Tovább Ízületi fájdalmak lehetséges okai és kezelésük

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos


Tovább A köszvény kezelési lehetőségei

Tovább Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.