• Új eredmények az emlőrák korai szakaszában történő besugárzás alkalmazásában

    Szerző: Országos Onkológiai Intézet

    A kíméletesebb eljárással jelentősen rövidülhet a kezelési idő. A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

    Emlőrák

    Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre. Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni>>

    Az Országos Onkológiai Intézet munkatársainak együttműködésével, az eddigi legnagyobb, több központban végzett emlő brachyterápiás tanulmány eredményeit nemzetközileg is elismerték. A Lancet folyóiratban 2015. október 20-án tették közzé amulticentrikus (prospektív, randomizált, III-as fázisú) vizsgálat eredményeit, amely a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlítja össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

    A tanulmányt az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja végezte. Az eredmények azt igazolják, hogy a 0-II-es stádiumú, válogatott emlődaganatos betegek esetében az emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-tal kezelt betegek teljes túlélése (OS), betegségmentes túlélése, illetve a helyi és regionális daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományosTELJES RT-val kezelt betegekével. Az APERT adatai a TELJES RT adataival szemben szintén pozitív trendet mutatnak a bőr mellékhatások (toxicitás) és hegesedés (fibrózis), valamint egyéb mellékhatások tekintetében beleértve az emlőfájdalmat is.

    Hirdetés

    A vizsgálat eredményeit az Amerikai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) San Antonio-ban rendezett éves kongresszusán 2015. október 19-én jelentették be a szerzők. A multicentrikus vizsgálatot 16 vezető egészségügyi központban végezték. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc voltak.  

    Az emlőrák szűrése, diagnosztika

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Az emlőrák szűrése, diagnosztika>>

    „Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket a fontos adatokat megoszthattuk kollégáinkkal. Az eredmények a már meglévő és egyre növekvő klinikai bizonyítékok megerősítéseként szolgálnak és alátámasztják, hogy a brachyterápiával végzett APERT egy biztonságos és hatékony alternatívája a teljes-emlőbesugárzásnak” – mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, a GEC-ESTRO vezetőségi tagja, a klinikai vizsgálat egyik vezetője. „Az eredmények mindamellett, hogy bizonyítják az APERT és a teljes-emlőbesugárzás klinikai hatékonyságának egyenértékűségét, mérföldkőnek számítanak, mivel elsőként nyújtanak egyes szintű tudományos bizonyítékot, ami alapján a 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelése alapvetően megváltozhat”.

    A kutatók 1184 negyven éves és afeletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek átlag életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő középértéke 6,6 év volt.
    A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy korai stádiumú, válogatott betegeknél az emlőmegtartó műtét után végzett rövidített, részleges emlő brachyterápia nem jár rosszabb eredménnyel, mint a teljes-emlő besugárzás.

    Hogyan kezelhető a mellrák?

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Hogyan kezelhető a mellrák?>>

    „A korai stádiumú emlőrák továbbra is olyan betegség, amely megoldatlan egészségügyi szükségleteket hoz létre, így hatalmas fizikai, érzelmi és gazdasági terhet ró a nőkre, a családokra és az egészségügyi rendszerekre” − jegyezte meg Prof. Dr. Vratislav Strnad, a GEC-ESTRO Emlőrák Munkacsoport elnöke,a németországi Erlangeni Egyetemi Kórház Intervenciós Sugárterápiás Osztályának vezetője. „Várakozásaink szerint ezen adatok jelentős változásokat hoznak majd a klinikusok szemléletmódjában a korai stádiumú emlőrákkezelését illetően a 40 éves és idősebb nőbetegeknél, és az APERT-brachyterápiát mint elfogadott, standard alternatívát helyezik majd a teljes-emlőbesugárzás lehetősége mellé”.

    Az APERT-brachyterápiáról

    A célzott és rövidített (akcelerált), részleges(parciális) emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisteljesítményű sugárkezelés, rövidített eljárás a korai stádiumú emlőrákos betegek részére, ahol a besugárzás közvetlenül a tumorágyra (az előzetesen kimetszett daganat helyére) irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből (lumpectomiából) és az azt követő sugárkezelésből áll.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés a hagyományos megközelítésben minden esetben a teljes emlő-besugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a TELJES RT számos hátrányát kiküszöbölje, a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül a tumorágyba juttatják.

    Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős  lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét. Bevezetése óta az 1990-es évek végén, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 100 000 nő kapott különböző típusú APERT-brachyterápiát.

    (Országos Onkológiai Intézet)

    Legutóbb frissült: 2015.11.11 22:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A migrénnek is lehet haszna

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormon behatás nem éri a szervezetet.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások