Új eredmények az emlőrák korai szakaszában történő besugárzás alkalmazásában

Országos Onkológiai Intézet
megjelent:

A kíméletesebb eljárással jelentősen rövidülhet a kezelési idő. A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

Emlőrák

Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre.

Az Országos Onkológiai Intézet munkatársainak együttműködésével, az eddigi legnagyobb, több központban végzett emlő brachyterápiás tanulmány eredményeit nemzetközileg is elismerték. A Lancet folyóiratban 2015. október 20-án tették közzé amulticentrikus (prospektív, randomizált, III-as fázisú) vizsgálat eredményeit, amely a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlítja össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

A tanulmányt az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja végezte. Az eredmények azt igazolják, hogy a 0-II-es stádiumú, válogatott emlődaganatos betegek esetében az emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-tal kezelt betegek teljes túlélése (OS), betegségmentes túlélése, illetve a helyi és regionális daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományosTELJES RT-val kezelt betegekével. Az APERT adatai a TELJES RT adataival szemben szintén pozitív trendet mutatnak a bőr mellékhatások (toxicitás) és hegesedés (fibrózis), valamint egyéb mellékhatások tekintetében beleértve az emlőfájdalmat is.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) San Antonio-ban rendezett éves kongresszusán 2015. október 19-én jelentették be a szerzők. A multicentrikus vizsgálatot 16 vezető egészségügyi központban végezték. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc voltak.

Az emlőrák szűrése, diagnosztika

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Az emlőrák szűrése, diagnosztika

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket a fontos adatokat megoszthattuk kollégáinkkal. Az eredmények a már meglévő és egyre növekvő klinikai bizonyítékok megerősítéseként szolgálnak és alátámasztják, hogy a brachyterápiával végzett APERT egy biztonságos és hatékony alternatívája a teljes-emlőbesugárzásnak” – mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, a GEC-ESTRO vezetőségi tagja, a klinikai vizsgálat egyik vezetője. „Az eredmények mindamellett, hogy bizonyítják az APERT és a teljes-emlőbesugárzás klinikai hatékonyságának egyenértékűségét, mérföldkőnek számítanak, mivel elsőként nyújtanak egyes szintű tudományos bizonyítékot, ami alapján a 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelése alapvetően megváltozhat”.

A kutatók 1184 negyven éves és afeletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek átlag életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő középértéke 6,6 év volt.
A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy korai stádiumú, válogatott betegeknél az emlőmegtartó műtét után végzett rövidített, részleges emlő brachyterápia nem jár rosszabb eredménnyel, mint a teljes-emlő besugárzás.

Hogyan kezelhető a mellrák?

Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Hogyan kezelhető a mellrák?

„A korai stádiumú emlőrák továbbra is olyan betegség, amely megoldatlan egészségügyi szükségleteket hoz létre, így hatalmas fizikai, érzelmi és gazdasági terhet ró a nőkre, a családokra és az egészségügyi rendszerekre” − jegyezte meg Prof. Dr. Vratislav Strnad, a GEC-ESTRO Emlőrák Munkacsoport elnöke,a németországi Erlangeni Egyetemi Kórház Intervenciós Sugárterápiás Osztályának vezetője. „Várakozásaink szerint ezen adatok jelentős változásokat hoznak majd a klinikusok szemléletmódjában a korai stádiumú emlőrákkezelését illetően a 40 éves és idősebb nőbetegeknél, és az APERT-brachyterápiát mint elfogadott, standard alternatívát helyezik majd a teljes-emlőbesugárzás lehetősége mellé”.

Az APERT-brachyterápiáról

A célzott és rövidített (akcelerált), részleges(parciális) emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisteljesítményű sugárkezelés, rövidített eljárás a korai stádiumú emlőrákos betegek részére, ahol a besugárzás közvetlenül a tumorágyra (az előzetesen kimetszett daganat helyére) irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből (lumpectomiából) és az azt követő sugárkezelésből áll.

Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés a hagyományos megközelítésben minden esetben a teljes emlő-besugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a TELJES RT számos hátrányát kiküszöbölje, a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül a tumorágyba juttatják.

Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét. Bevezetése óta az 1990-es évek végén, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 100 000 nő kapott különböző típusú APERT-brachyterápiát.

(Országos Onkológiai Intézet)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.