A magas vérnyomás okozta halálozás vizsgálata

MTI
megjelent:

Noha a magas vérnyomással élő amerikaiak halálozása, az utolsó évtizedekben jelentősen csökkent, még mindig 57 százalékkal magasabb, mint a normális vérnyomásértékűeké. A Circulation című folyóiratban közölt tanulmány adatai nemcsak az amerikai médiát, de az orvostársadalmat is elkeserítették.

A koszorúérbetegség korábbi vizsgálatai bizonyították, hogy az infarktus és még kifejezettebben az agyi katasztrófa vezető kockázati tényezője a magas vérnyomás. Earl S. Ford, az Amerikai Közegészségügyi Központ egyik vezetője, összehasonlította a magas vérnyomás okozta halálozás mértékét, a múlt század hetvenes és kilencvenes éveinek időszakában.

A táplálkozás és az egészségügy kapcsolatát vizsgáló első tanulmány az 1971-1975 közötti évekre vonatkozott, a harmadik 1988-1994 időszakának adatait összegezte. A dolgozat írója e két statisztikának az eredményeit mérte össze.

Mindkét tanulmányba 25-74 éves nők és férfiak táplálkozási, illetve egészségügyi adatai kerültek. Az első csoportban csaknem tizenegyezer, a másodikban 12 400 ember szerepelt. Az első alkalommal a résztvevők egészségi állapotát 17,5 évig, a másodikban 14,2 évig figyelték.

Az első esetben, tehát 1971-1975 között a magas vérnyomású amerikai felnőttek halálozása 42 százalékkal volt nagyobb, mint azoké, akiknek vérnyomása a normál értéken mozgott. Az 1988-1994 közötti időszakban a nem magas vérnyomásúakhoz képest, a magasvérnyomás-betegségben szenvedők halálozása már 57 százalékkal bizonyult magasabbnak.

A férfiak mindkét időszakban többen végezték életüket vérnyomásuk emelkedése következtében, mint a nők, de az eltelt évtizedek során, a magas vérnyomású férfiak halálozásának csökkenése sokkal kifejezettebb volt, mint a nőké. Az afroamerikaiak mindig többen vesztették életüket hipertónia okozta betegségekben, ám a vizsgált időszakban ennek az aránynak a viszonylagos javulásában a színesbőrű amerikaiak vezettek.

A magas vérnyomású betegek koleszterinszintje a két vizsgálat között, a normál vérnyomásúakéhoz képest 45 százalékkal csökkent, testsúlyuk viszont 30 százalékkal nőtt, és csaknem négyszer annyian lettek közülük cukorbetegek. Ezen az sem segített, hogy 25 százalékkal többen szoktak le a dohányzásról.

A szisztolés és diasztolés érték
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mind a két szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés érték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál. A szisztolés és diasztolés érték>>

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.