Egy kis futás miatt is levegő után kapkod? Lehet, hogy EIB-je van

Szerző: Tüdőközpont

Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Mi az EIB?

Terhelés indukálta bronchokonstrukció (EIB) esetén a légutakban gyulladás és duzzanat jelentkezik sportolás alatt vagy után. A légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete miatt a légzés akadályozottá válik, a beteg emiatt kénytelen megszakítani az addig végzett mozgás, megáll, levegő után kapkod, gyakran köhögési rohammal – sorolja a tüneteket dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász. A panaszok pár perccel a testedzés megkezdését követően jelentkeznek, vagy előfordulhatnak később is, ilyen esetben a beteg még percekkel leállás után is zihál, fújtat.

Az EIB tünetei

A betegség tünetei a fizikai terhelésre jelentkező:

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Hobbi- és élsportolót egyaránt érint

Az EIB gyakori betegség, 10-ből 9 asztmásnál jelentkezik, de a nem asztmások 10 százalékánál is előfordul. Gyermekkorban a testnevelés óra alatti rossz futási teljesítmény, ill. sportolás kerülésének hátterében is gyakran ez áll. A hobbisportolók gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a tüneteknek, azt gondolhatják, megfelelő edzettség elérésével elmúlnak majd a panaszok – mondja dr. Potecz Györgyi. A tünetek azonban nem az egyén fizikai állapotától függenek, az EIB az élsportolókat sem kíméli, a panaszok náluk is jelentkezhetnek. Megfelelő kezeléssel azonban az EIB az életminőséget nem rontja, a betegek fizikai aktivitását nem korlátozza.

Hogyan kezelhető?

Panaszok esetén először elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. A kezelés mindig egyéntől függ, illetve attól is, hogy az EIB mellé társul-e asztma, légúti allergia vagy a betegség önmagában jelentkezik – magyarázza az orvos. Általánosságban elmondható, hogy léteznek a légutak beszűkülését megakadályozó inhalációs készítmények, melyeket a sportolás megkezdése előtt alkalmazva megakadályozhatjuk a tünetek kialakulását.

Mire figyeljen a beteg?

  • A gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy sportolás közben orron át lélegezzen, ez biztosítja a légutakba kerülő levegő felmelegítését és párásítását.
  • Ne mulassza el edzés előtt a bemelegítést, szánjon rá legalább 10 percet! Ez nem csak az izmoknak, tesz jót, de a légutakat is felkészíti a várható nagyobb terhelésre. Ugyanígy ne feledkezzen meg az edzés utáni levezetésről, lazításról sem.
  • Kezelőorvosa hasznos tanácsokat adhat akkor is, ha a tünetekhez allergia, asztma is társul. Ilyenkor javasolt például a mozgást kerülni magas pollenszám esetén szabadban, háziállatok közelében, vagy hideg időben, attól függően, hogy a panaszokat mi súlyosbítja.
  • Ha minden erőfeszítés mellett sem javulnak a tünetek, javasolt edzésformát váltania. A kevésbé megterhelő sportokkal a légzési nehézségek is esetleg kiküszöbölhetőek. Próbálja ki sétát, a túrázást, vagy az úszást!

(Tüdőközpont)

Módosítva: 2016.10.25 07:38, Megjelenés: 2016.10.25 07:38
Címkék: EIB, Légszomj
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.