Mit tehet a köszvényes rohamok megelőzése érdekében?

WEBBeteg
frissítve:

A gyógyszeres kezelés mellett számos életmódbeli változtatás is enyhítheti a tüneteket.

A köszvény megelőzése és a köszvényes roham megelőzése érdekében a vér húgysavszintjét a normál tartományban kell tartani. Ezért köszvény gyanúja vagy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát, aki segít megtalálni az Ön számára leginkább megfelelő terápiát (pl. vényköteles gyógyszerek). Már kialakult köszvény esetén az életmód megváltoztatása önmagában nem elegendő.

Mit tehet a köszvényes rohamok megelőzéséért?

  • Tartsa be kezelőorvosa utasításait!
  • Az ideális testsúly elérése és megtartása nagyon fontos. Az esetleges plusz kilók leadása csökkenti a teherviselő ízületek igénybevételét. A fogyás a húgysavszintet is csökkentheti.
  • Kerülje az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztását! A magas fehérjetartalmú ételek a vér húgysavszintjét fokozzák. Az állati eredetű fehérjebevitel megszorítása segíthet a köszvényes roham enyhítésében. Az állati eredetű fehérjebevitel megszorítása különösen fontos azoknál, akik valamilyen oknál fogva a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszereket nem tudják szedni.
  • Zsírszegény ételeket fogyasszon!
  • Étkezzen naponta többször, egyszerre kis adagokat fogyasztva!
  • Kerülje a magas purintartalmú élelmiszereket! A vérszérum húgysavszintje mérsékelhető a purinfogyasztás csökkentésével.
  • Kerülje az alkoholfogyasztást! A húgysav vesén keresztüli ürülését a túlzott mértékű alkoholfogyasztás gátolja, ami köszvényhez vezethet. Ha köszvényes rohama van, annak ideje alatt egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztania. Fontos tudni, hogy az alkoholmentes sörnek is magas a purintartalma.
  • Igyon sok folyadékot! A bőséges folyadékbevitel a vese működésének fokozása és a vizelet mennyiségének növelése révén elősegíti a húgysav ürülését is.

Tovább

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Frissítve: 2020.11.27. 05:05, Megjelent: 2017.12.01. 16:02
Címkék: Köszvény téma

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.