Segítség! Kékül a gyermek!

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász

Ijesztő látvány, amikor a gyermekünk ajkai elkékülnek, esetleg eszméletét is veszti, és szemeivel egy irányba mereven tekint. Az affektív apnoé - vagyis olyan légzésszünet, melyet valamilyen érzelmi reakció vált ki - rémisztő jelenség.

Érzelmi alapon történő légzéskimaradás

Az affektív apnoé, melynek előfordulása hat hónapos kortól ötéves korig a legjellemzőbb, olyan légzésszünet, melyet mindig megelőz valamilyen heves érzelmi reakciót kiváltó esemény. Ez lehet rémület, fájdalom, ijedtség, düh, harag, de akár nevetés is.

Milyen tünetei lehetnek?

A gyermek erőteljes sírásához mély, gyors lélegzetvételek, majd légzéskimaradás társul. A légzéskimaradással járó oxigénhiány az ajkak elkékülését okozza, ez az affektív apnoés esetek kétharmadában megfigyelhető jelenség. A jelenséghez eszméletvesztés is társulhat, a gyermek szemei egy irányba tekintenek mereven. Ritkábban előfordul, hogy a gyermek a heves érzelmi reakció miatt azonnal elsápad és eszméletét veszti, illetve előfordulhatnak kevert formák is.

Fontos leszögezni, hogy az affektív apnoéval járó légzéskimaradás miatti átmeneti oxigénhiány nem okoz maradandó egészségkárosodást a gyermeknél, ha csak pár másodpercig tart. Bármilyen ijesztő is, ha a gyermek nem vesz levegőt pár másodpercig, elkékül, esetleg elájul, a légzőközpont a csökkenő agyi oxigénellátottság miatt „parancsot ad” az automatikus légvételekre és a gyermek gyorsan visszanyeri eredeti bőrszínét. Ennek ellenére a kéküléssel, eszméletevsztéssel, pár másodpercnél hosszabb légzéskimaradással járó súlyos forma már járhat következményekkel.

Az affektív apnoének nincs köze az epilepsziához.

Teendők

Amennyiben a tünetek először fordulnak elő, mindenképpen vigyük orvoshoz gyermekünket a háttérben álló ok kiderítése, illetve más betegségek kizárása céljából, hiszen más kórok is állhatnak a tünetek mögött!

Amennyiben affektív apnoé a diagnózis, fontos, hogy az affektív apnoéra hajlamos gyermekek környezete tudjon az esetlegesen előforduló légzéskimaradásokról, ezért a szülőknek érdemes erre a jelenségre felhívni a gyermek felügyeletével megbízott személyek figyelmét. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a gyermek sírási hangja és légvételének ritmusa megváltozik, fröcsköljünk egy kis hideg vizet az arcára vagy fújjunk rá közelről, mivel ezekre az ingerekre a légzése normalizálódik. Próbáljuk meg a gyermek figyelmét elterelni a kiváltó okról, és mindvégig nyugodtan beszéljünk hozzá.

Ha a gyermeknek diagnosztizált affektív apnoéja van, de úgy érezzük, hogy túl sokszor fordul elő légzéskimaradása, vagy a korábbiakhoz képest más formában jelentkezik, ha elkékül, eszméletét veszti, feltétlenül vigyük őt gyermekorvoshoz, ugyanis az affektív apnoé súlyos formája következményekkel jár.

(Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

"Sűrűn elájul a kétéves unokám...

"Kétéves fiú unokám ha kicsit megüti magát rögtön elájul. Pár mosodpercig tart ez az egész, vízzel locsoljuk és akkor magához tér, de még...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.