Humánus kezelésre válthatnak a gyermekkori érdaganatoknál

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Az eddig alkalmazottnál jóval humánusabb, ugyanakkor hatásosabb kezelést alkalmazhatnak a későbbiekben a gyermekkori érdaganatok bizonyos típusainál. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a nagy rizikójú, szteroid típusú gyógyszereket egyszerű béta-blokkolóval is ki lehet váltani.

A gyermekkori, úgynevezett infantilis hemangiomák (IH) olyan érdaganatok, melyek jóindulatú természetük ellenére fájdalmat, vérzést, hegesedést, vagy működési zavarokat okozhatnak akár életveszélyes szövődményekkel. Mivel a legtöbb IH az élet első 10 évében alakul ki, a nem kritikus elváltozásokat általában csak megfigyelik, mivel azok várhatóan spontán, fokozatosan visszafejlődnek.

Másrészt viszont azok a haemangiomák, melyek a látásban, légzésben, hallásban, táplálkozásban, székletürítésben okoznak zavart, mielőbbi orvosi, vagy sebészeti beavatkozást igényelnek. A nagy, vagy többszörös elhelyezkedésű elváltozások olyan jelentős veszélyeket hordoznak, mint szívelégtelenség, és kozmetikai deformitások.

Bizonytalan terápia jelentős mellékhatásokkal

Régebben ezeket a nagy rizikójú IH-kat szájon át adott kortikoszteroidok adásával kezelték annak ellenére, hogy a terápia eredményesség bizonytalan volt, ám a mellékhatások egyértelműen jelentkeztek. Elhízást, mellékvese funkció csökkenést, gyomor nyálkahártya gyulladást, magas vérnyomást és növekedési zavarokat tapasztaltak a kortikoszteroidokkal kezelteknél.

A kortikoszteroid készítmények

Sok szülő aggódik a bőrön alkalmazott kortikoszteroid krémek hatásai miatt, ami a szakértők szerint azt eredményezheti, hogy nem megfelelően kezelik a gyermekek ekcémáját. A leggyakoribb félelem az, hogy a szteroidtartalmú készítmények elvékonyítják a gyermek bőrét. Egyes egészségügyi szakemberek is osztoznak ebben a félelemben. Bővebben a kortikoszteroid készítményekről

Francia kutatók azonban 2008-ban arra a szerencsés felfedezésre jutottak, hogy egy eredetileg magas vérnyomás, szapora szívverés, szívelégtelenség kezelésére alkalmazott béta-blokkoló gyógyszer látványos IH visszafejlődést képes elindítani. Egymást követő cikkek igazolták a szer egyértelmű hatásosságát és biztonságosságát.

Price és munkatársai vizsgálataiból – egyebek mellett – kiderült, hogy míg a hagyományos készítménnyel kezelt kis betegek 82 százalékánál a daganat visszafejlődése alig 29 százalék volt, addig az „új” szert kapóknál ez az arány meghaladta a 75 százalékot. Mindemellett 1-2 esetben átmeneti vércukorszínt-emelkedéstől és bőrkiütéstől eltekintve komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak a béta-blokkoló alkalmazásánál.

Olcsóbb, humánusabb készítmény

A gyógyszeres kezelést követően a hagyományos gyógyszeres terápiát követő betegek 29 százalékánál volt szükség sebészi beavatkozásra, a béta-blokkolót kapók esetében ez mindössze 12 százalék volt. A költségek tekintetében is komoly eltérést mutatott a kétféle eljárás, a humánusabb készítménnyel való kezelés bizonyult olcsóbbnak.

Price és munkatársai jelezték, hogy a kritikus kérdésre még nincs válasz: nem tudni, hogyan lassítja a béta-blokkoló az IH-t és hogyan indítja el annak visszafejlődését. A kutatók keresik ennek a problémának a megoldását, ennek eredményeképpen biztosan újabb hatásos kezelési lehetőségek fognak megjelenni.

Forrás: Price CJ, Lattouf C, Baum B és munkatársai

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.