Fültisztítás - 10 hasznos tanács

Dr. Horváth Tamás
szerző: Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - ENT House
frissítve:

A fül gondozásával kapcsolatos 10 tanács, melyeket nem nehéz betartani, ám helyes követésükkel sok kellemetlen vagy akár súlyos problémát is el lehet kerülni. A figyelemfelkeltő intelmeket, a Deafness Research UK honlapján tették közzé.

A fültisztítás alapszabályai:

  • Soha ne nyúljunk a hallójáratba semmivel, még fültisztító pálcával sem! Egyrészt valamennyi fülzsír kell a fülbe hogy ne száradjon ki a bőr, másrészt a zsírt ezzel csak beljebb lehet tolni, ami megnehezíti a spontán ürülését. Harmadrészt minden eszköz sérülést okozhat, még a vattás végűek is.

  • A fül környékét, ami szabad kézzel elérhető, tartsuk tisztán!

  • Ha bármilyen fülprobléma van, a fület tartsuk szárazon! A nedvesség mind a baktériumok, mind a gombák szaporodását segíti elő, mivel ők nedves környezetben érzik jól magukat.

  • Ha valakinek száraz és gyakran viszket a hallójárata, használjon heti rendszerességgel paraffinolajat vagy olívaolajat! Ez egy védőréteget képez a hallójáratban, az esetlegesen beszáradt fülzsírt pedig feloldja.

Ezt olvasta már? Tanácsok a fülbetegségek elkerüléséhez

  • Olajhasználat esetén, a spray hatékonyabb lehet, mint a csepp, mivel kevesebb olaj megy spray formátum esetén a fülbe, ezért nem rontja le, még átmenetileg sem a hallást.

  • Termálfürdőben ne merüljünk víz alá, ne menjen víz a hallójáratba! A meleg termálvízben sokkal nagyobb eséllyel lehet fertőzést összeszedni, mint a hidegebb folyóvizekben, vagy a fertőtlenített vizű uszodában.

  • Ha nátha okozta fülkürthurut alakul ki füldugulással, orrfújásnál - nyelésnél recsegéssel, akkor inhaláljunk! Ez megnyugtatja az orrnyálkahártyát, oldja a váladékot, felszabadítja a fülkürtszájadékot az orrgaratban.

  • Repülésnél gyakran egyenlítsük ki a nyomást nyeléssel, rágással, szükség esetén fel- és leszállás előtt, lohasztó orrcsepp használatával! Kisgyermekeknél a fülek tartós befogásával lehet esetleg segíteni a nyomásproblémákon.

  • Ne banalizáljuk el a fülproblémákat! Legtöbbször annál lassabban gyógyul a fül, minél később kerül felismerésre a betegség.

  • Ha a hallást rossznak érezzük, és erőltetett nyomáskiegyenlítésre (befogott orral-szájjal történő erőlködés, nyelés) sem javul, forduljunk szakemberhez!

A további tanácsokat ITT az ENT-House blogján tudja elolvasni.

Tovább Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

(enthouse.blog.hu - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Fültisztítás
A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.