Táplálkozási zavarok - a tévézés miatt!

Szerző: Medipress

Gondolta volna, hogy a passzív tévézés befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat? Egy új tanulmány szerint, az indirekt médiahatás rendkívül káros hatással lehet különösen a tinédzserek testképére.

Azok a szülők, akik szeretnék csökkenteni a televízió gyerekekre gyakorolt negatív hatását, első lépésként általában kikapcsolják a készüléket. A kutatók szerint azonban ez lehet, hogy kevés.

A Harvard Orvosi Karán a Globális Egészségügy és Társadalmi Orvostani tanszék kutatói, megvizsgálták a médiafogyasztás és a táplálkozási zavarok közti összefüggést, a Fidzsi-szigeteken lakó tizenéves lányok körében. Meglepő megállapításra jutottak. A résztvevőknek nem is kellett otthon tévézniük ahhoz, hogy megemelkedjen körükben a táplálkozási zavarok tüneteinek szintje.

Nem nézik a tévét mégis hatással van rájuk

Valójában a legtöbbet az nyomta a latba, hogy az illető lány barátai és iskolatársai közül hányan tévéztek. Ezzel ellentétben a direkt hatás nem számított független faktornak, mikor figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a városi lakhely, a testalkat, vagy más hatások. Úgy tűnt, hogy a hozzáállás változása a passzívan tévéző csoportban sokkal erősebb faktor, mint azoknál, akik valóban nézték a műsorokat. A társak tévézése 60 százalékkal emelte az esélyt a táplálkozási zavarra, függetlenül attól, hogy az adott lány maga nézett-e tévét.

A vezető szerző, Anne Becker elmondta, hogy ez a tanulmány kísérelte meg elsőként meghatározni a társas hálózatok szerepét, a médiafogyasztás táplálkozási zavarokra gyakorolt negatív következményeinek terjedésében. Az eredmények arra utalnak, hogy a társas hálózatok nem csak kevéssé hatnak a táplálkozási zavarokra, de valódi aggodalomra adnak okot. Aki szülőként fontolgatja a kulturális hatások visszaszorítását a gyermeknevelésben, nem elég, ha egyszerűen kikapcsolja a tévét. Ha be akar avatkozni, közösségi vagy társas szinten érdemes megtenni.

A műsorok tartalma is befolyásoló tényező

Becker reméli, hogy a cikk majd vitát indít el a felelősségteljes műsorközlés és a médiatartalmak szabályozása terén, hogy megelőzzék a passzív hatásokat. Nehéz rávenni a médiatartalmak alkotóit, hogy üljenek le, és gondolják végig, mivel tudnák megnyugtatni az embereket, hogy termékeik nem károsak a gyerekekre.

A kutatónak ez a második tanulmánya, mely a média fidzsi lakókra gyakorolt hatásait vizsgálta. A helyszín ideálisnak bizonyult ehhez, mivel a televíziós adások csak a 90-es években indultak, a régiók pedig jelentősen eltérnek egymástól a médiahasználatban. Néhány elmaradottabb vidéken még elektromos áram, mobiltelefon, tévé és internet sem volt a 2007-es adatgyűjtés időpontjában. Az első tanulmánya a táplálkozási zavarok terjedését mutatta azután, hogy 1995-ben megkezdődött a szigeten a televíziós sugárzás.

Más kultúrákban is zavart okozhat

A Fidzsi-szigetek azért is egy különösen érdekes eset, mert a hagyományaik a hatalmas testalkatot részesíti előnyben, éles ellentétben a nyugati műsorok által közvetített ideállal. A lányok gyakran példaképeknek tekintik a színésznőket, a sikert pedig társítják a soványsággal.

Valószínűleg ez okozta a fidzsi tinédzserlányok körében, az étkezési zavarok megjelenését és terjedését. Egész eddig azonban nem tudták, hogy ebből mennyi írható az egyén társas hálózatának számlájára.

Nicholas Christakis, orvosi szociológia-professzor tanulmányozta az egészségügyi problémák társas hálózatokon keresztül történő terjedését. Véleménye szerint nem kellene azon meglepődni, hogy sokkal nagyobb a média indirekt hatása, mint gondolnánk. Sokan nem figyelnek oda rá, de arra igen, hogy mit mondanak a barátaik. Ez egy olyan átszűrődési folyamat, ami a társas hálózatok sajátossága.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

A táplálkozási zavar egyre több...

A táplálkozási zavarok terén messze a nők „vezetnek”. Az aggasztó statisztikát még figyelemfelkeltőbbé teszi, hogy nem csak a felnőtt nők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.